Marš drolja ulicama New Delhija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine žena defilirale su u nedjelju ulicama New Delhija u prvom "mimohodu drolja" organiziranom u Indiji kako bi upozorile na zabrinjavajuc porast seksualnih napada i na sve vecu nesigurnost.

"Marš drolja" pokret je roden u Kanadi kao reakcija na izjavu policajca iz Toronta Michaela Sanguinettija koji je pred studentima savjetovao ženama da "se ne odijevaju kao ulicarke ako ne žele biti napadnute". Stoga se za takav marš žene odijevaju izazovno kako bi ismijale ideju da bi žrtve seksualnih napada trebale krivicu tražiti jedino u sebi i odjeci koju nose.

Takve su manifestacije vec održane u Seulu, Londonu, Bostonu, no u New Delhiju je ipak vecina žena odlucila odjenuti majicu i hlace.

Prema istraživanju iz 2010., koje su provele gradske vlasti New Delhija, UN i ženska udruga, 85 posto žena strahuje od uznemiravanja, a 45 posto njih ne izlazi samo na ulicu kada padne noc.

"Iako smo prekrivene od glave do pete, napadaju nas. Muškarci nas napadaju u svim okolnostima", rekla je jedna sudionica koja je marširala sa svojim suprugom.

Prema policijskim podacima, glavni grad Indije vodi na popisu najmanje sigurnih gradova s 489 silovanja u 2010., te 459 u 2009. U maršu se ženama pridružio i odreden broj muškaraca, njihovih bracnih partnera i prijatelja.


Podijeli: Facebook Twiter