Maroko: U eksploziji bombe 15 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U eksploziji bombe u cetvrtak u Marakešu je poginulo 15 osoba od kojih su desetero stranci, izvijestila je marokanska državna televizija.

Državna televizija je izvijestila da je medu 15 poginulih šestero francuskih državljana, petero Marokanaca i cetiri stranca cija nacionalnost nije navedena. Bomba je eksplodirala u kavani nad trgom Jamaa el-Fnaa u Marakešu na kojem obicno ima mnogo stranih turista.

"Analiza prvih dokaza prikupljenih na mjestu ekslozije koja se dogodila u cetvrtak u kavani u Marakešu potvrduje teoriju o napadu", priopcilo je marokansko ministarstvo unutarnjih poslova u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija MAP.

Dva stanovnika Marakeša koji su bili u blizini trga agenciji Reuters su rekli da je napad izveo bombaš samoubojica. Nitko, medutim, još nije preuzeo odgvornost za napad.

Lijecnik Halim Saidi iz bolnice Ibn Tofai u Marakešu je izjavio da je jedan francuski državljanin umro prije no što je dovezen u bolnicu a drugi tijekom medicinske obrade.

Saidi je rekao da je u njegovu bolnicu dovezeno 18 ranjenih osoba medu kojima je osmero Marokanaca, sedmero Francuza i dvoje švicarskih državljana. "Pet ranjenih stranaca u teškom je stanju. Oni su u eksploziji izgubili udove, pretrpili teške ozljede abdomena ili teške lomove". Osmero Marokanaca pretrpilo je "razmjerno lakše ozljede", rekao je.

Strucnjaci za sigurnost su rekli da je napad u skladu s ranijim pokušajima islamistickih militanata, koje su sigurnosne službe vecinom sprijecile, da potkopaju marokanske vlasti ciljajuci na turisticku industriju.

Glavna burza zemlje u Casablanci je nakon vijesti o eksploziji pala za više od tri posto no kasnije se oporavila i završila dan padom od 1,6 posto.

Prošlog je tjedna muškarac koji je rekao da je pripadnik sjevernoafrickog krila al Kaide na video snimci postavljenoj na internetski servis YouTube zaprijetio napadom na marokanske interese. Maskirani govornik koji se predstavio kao Abu Abdulrahman rekao je da su planirani napadi osveta marokanskim vlastima za uhicenja i zatvaranje islamista.

Ako se potvrdi da je napad djelo islamistickih militanata bio bi to prvi veci takav napad u Maroku nakon 2003. kada je u samoubilackim napadima u Casablanci život izgubilo 45 osoba.


Podijeli: Facebook Twiter