Marleru zatresla avionska bomba od 150 kila

Eksplozija bombe
Eksplozija bombe

Jaka detonacija zatresla je prekjučer Marleru - u zrak je poletjela velika količina zemlje, dok se 30-ak metara iznad tla izdizao crni oblak u obliku gljive. Bio je to kraj velike avionske bombe iz Drugog svjetskog rata, teške oko 150 kilograma, izvučene dan ranije iz umaškog akvatorija. Operaciju su na vojnom poligonu kod Ližnjana, uz jako osiguranje na kopnu i moru, vodili djelatnici Protueksplozivne zaštite PU istarske.

Krhotine, zemlja i kamenje padali su i 200-tinjak metara uokolo, a već postojeći krater dodatno je proširen i produbljen. Bomba, koju su detonirali Adrijano Legović i Andrija Blažević, puknula je po očekivanjima pa je i operacija proglašena uspješnom.

Odjel Protueksplozivne zaštite PU istarske godišnje zbrine desetak velikih neeksplodiranih bombi od 300 do 1.000 kilograma iz Drugog svjetskog rata. Ove su ih godine uništili četiri, uključujući i ovu "umašku".

Djelatnici Protueksplozivne zaštite PU istarske, pod zapovjedništvom Anta Mijatovića, bombu su kombijem dopremili na Marleru, gdje je bager iskopao rupu u koju su je položili, a stručnjak je na bombu postavio eksploziv koji je potaknuo eksploziju. Sat i pol nakon pripreme i osiguranja područja bomba je aktivirana sa sigurne udaljenosti.

Eksploziju smo pratili na udaljenosti većoj od 400 metara, zajedno sa zapovjednikom Mijatovićem. (piše i snimio M. SARDELIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter