Marlera gorjela treci put u deset dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Marleri je danas izbio požar koji je od 13 do 15 sati uništio oko tri hektara niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je oko 35 vatrogasaca i 15 vozila iz više vatrogasnih društava te djelatnici Hrvatskih šuma.

Vatru su gasitelji lokalizirali uz makadamski put na Marleri i držali pod kontrolom da se ne bi proširila potpomognuta burom, a linija gašenja je bila duga stotinjak metara. Niti u jednom trenutku mještani i objekti nisu bili u opasnosti.

Vatrogasci su pustili da vatra spali nisko raslinje do puta jer se od tamo nije imala mogucnosti proširiti dalje. Na opožareno podrucje je upucena i policija iz preventivnih razloga.

Vatrogasci su muku mucili s velikom kolicinom dima i s vatrom koja je mijenjala smjer zbog vjetra, no nisu dozvolili da se požar nigdje proširi. Za bolje kontroliranje vatrene stihije poredali su vozila na makadamski put i sprjecavali da se vatra proširi. Po dvije ekipe su bile rasporedene na pocetku i na kraju puta.

Vatra bi se u trenutku naleta vjetra dizala desetak metara u zrak. No, vece opasnosti nije bilo za gasitelje jer su promptno reagirali na svako naglo izbijanje velikog plamena.

Od vatrogasaca smo doznali da ce njihove ekipe provesti cijelo popodne na opožarenom podrucju u slucaju da se vatra opet negdje pojavi.

Vatra je danas izbila od linije do koje je gorjelo prije desetak dana na potezu izmedu kamenoloma i obale. Jedan je Ližnjanac komentirao da je pomalo cudno da se vatra pojavljuje u nastavcima vjerojatno aludirajuci da je podmetnuto, no gasitelji nam tu informaciju nisu mogli potvrditi.

- Prije nedugo je gorjelo upravo tu, odnosno do tu gdje je sada zapocelo. Da je slucajno, cisto sumnjam. Uglavnom tu se na podrucju Ližnjana svako malo pojavi neki požar. Postati cemo poznati po požarima, kazao nam je jedan Ližnjanac.

Veliki oblak gustog bijelog dima koji se dizao u nebo bio je vidljiv iz Pule i okolice, a smrad paljevine osjecao se gotovo kilometar oko opožarenog podrucja. (Napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter