"Marlene Dietrich" na Zlatnom lavu


U spomen na slavnu njemačko-američku glumicu 20. stoljeća sinoć je na kazališnim daskama umaškog 14. međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav odigrana predstava Nebojše Popa-Tasić "Marlene Dietrich", nastala u koprodukciji Prešernovega gledališča iz Kranja s kazalištem Škuc i zavodom Imaginarni.

Režiju je potpisao Primož Ekart, a glavne uloge utjelovili Darja Reichman i Vesna Pernarčič, koje su glumile glavni lik, dok je uloga Bernarda pripala Mihi Rodmanu. Premijera je odigrana početkom lanjskog prosinca, kada se obilježavala 20. godišnjica smrti "Plavog anđela", nezaboravne glumačke ikone.

I u današnje vrijeme još se spominje njezin slobodni duh i borba za ideale, pa se Dietrich smatra i dalje simbolom. Predstava govori o njenom burnom životu i umjetničkom putu u trenutku svjetske ekonomske krize, njenom odnosu prema fašizmu i nacizmu, strelovitoj glumačkoj karijeri u Hollywoodu, pa o nezaboravnim pjesmama i njenim ljubavnim vezama.

Inscenacija se pozabavila rekonstrukcijom i dekonstrukcijom mita o Marlene Dietrich, otkrivanjem njenog burnog emocionalnog života tijekom krize, rastućeg nacizma i Marlenine tvrdoglave pobune protiv njega. Autor je tekst oblikovao kao obračun glumice sa samom sobom, s ispreplitanjem prizora iz života, pjesama i njenim razmišljanjima o vremenu koje je živjela, pa se stoga radnja odvija u kazališnoj garderobi i koncertnoj pozornici, jer to su mjesta na kojima je ostavila većinu svog vremena i srca.

Spomenimo još i ocjene publike. "Mistero Buffo", predstava pulskog INK-a, autora Darija Foa koju je u nedjelju navečer odigrao Valter Roša dobila je visoku ocjenu 4,80, dok je "Marlene Dietrich" prošla nešto slabije - ocjena je 3,68.

"Šuma završava ovdje" naziv je predstave Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Kranja koja će se na Zlatnom lavu odigrati večeras u 21 sat. Autorski je to projekt Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana i Davora Herge, koji u njemu ujedno i glume, a nastao je po motivima djela Falka Richtera. (T. KOCIJANČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter