Markulinčić: Žao nam je zbog prekida, spremni smo za nastavak suradnje

Uljanik grupa je 2013. preuzela "3. maj brodogradilište", a 2015. i "3. maj Motore i dizalice" (Milivoj MIJOŠEK)
Uljanik grupa je 2013. preuzela "3. maj brodogradilište", a 2015. i "3. maj Motore i dizalice" (Milivoj MIJOŠEK)

Nakon što se tri sindikata koja djeluju u Uljanik grupi nisu odazvala potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, oglasio se i voditelj pregovaračkog tima u Uljanik grupi Hrvoje Markulinčić, koji to smatra prekidom kolektivnog pregovaranja. Podsjećamo, potpisivanju se odazvao jedino Sindikat metalaca Hrvatske, čije je članstvo najbrojnije, a nisu se pojavili predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikata "3. maja" i Jadranskog sindikata.

I dok u SIKD-u tvrde da se pregovori nastavljaju, voditelj pregovaračkog tima Markulinčić kaže da nedolazak na kolektivne pregovore bez ikakvog obrazloženja, i to o najvažnijem pitanju socijalnog partnerstva - plaći, u Uljanik grupi smatraju prekidom pregovora. Podsjeća da su svi sindikati i poslodavac sporazumom utvrdili da se poslodavcu ostavlja pravo da plaće uredi samostalnim odlukama, ukoliko se do kraja 2016. ne implementira novi sustav plaća.

- Uprave društava Uljanika prema sporazumu sa sindikatima mogu samostalno mijenjati i nadopunjavati samo varijabilni dio plaća, odnosno dodatnih nagrada koje su izvan KU-a. U tom ćemo slučaju poštovati prava radnika, što nikad nije i neće biti upitno.

I dalje smo otvoreni za uvođenje novog sustava i njegova poboljšanja u suradnji sa socijalnim partnerima, ali za stalna odgađanja i protek svih rokova koje smo potpisali naprosto nema vremena, upozorava Markulinčić i napominje da se sadašnji model plaća temelji na Kolektivnom ugovoru iz 1998. godine. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA

 


Podijeli: Facebook Twiter