Markulinčić: Sad je pravo vrijeme za restrukturiranje brodogradilišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli je danas održan sastanak predstavnika Sindikata metalaca Hrvatske - industrijskog sindikata i Uprave Uljanik grupe na kojem se, prema riječima aktera, razgovaralo o okolnostima i stanju poslovanja Uljanik grupe, planovima restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, te interesu više strateških partnera za ulaganje, odnosno nastavak razvijanja brodogradnje na obje lokacije, u Puli i u Rijeci. U izjavi za medije nakon okončanja tih razgovora, predsjednik SMH Vedran Dragičević izrazio je zadovoljstvo saznanjem da Uljanik grupa ima ugovorenu izgradnju 18 brodova, te radnu aktivnost koja je vrlo intenzivna, što, kazao je, znači da postoji dovoljno brodova da ljudi mogu zaraditi svoj kruh i svoju plaću bez ikakvih problema.

Razgovori u tijeku

- Ono što je za očekivati nakon ove duge borbe koja se vodila za hrvatsku brodogradnju, a i za samu Uljanik grupu, jest da država shvati potrebu da podrži brodogradilište u ovim trenucima, te da pomogne da izađemo iz ove krize i pokušamo dugoročno definirati put koji je stabilniji i mirniji nego što je bio dosad. Vlada bi trebala do kraja idućeg tjedna donijeti odluku da se financira ovaj dio dok se ne dođe do strateškog partnera i dok se ne dođe do toga da se normalno počne funkcionirati, odnosno da se dugoročno održi brodogradilište onako kako je zamišljeno od samog početka, kazao je Dragičević.

Sindikati su se složili da je strateški partner Uljaniku nužan, no razgovori su u tijeku, pa još ne znaju o kojim se mogućim strateškim partnerima radi.

Domaći partner

- Mi smo svakako zainteresirani i voljeli bi da to bude domaći partner, međutim razgovori će pokazati kakav je čiji interes. U svakom slučaju, očekujem da će ti razgovori biti završeni početkom sljedeće godine, a kad budemo znali malo više iznijet ćemo i naš stav o tome, dodao je Dragičević.

Direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić kazao je da su predstavnike SMH-a informirali da program restrukturiranja koji u sebi sadrži i diverzifikaciju brodogradnje, itekako nailazi na interes investitora i iz brodograđevne, ali i ne samo brodograđevne branše, te da je za priču interes pokazalo nekoliko "ozbiljnih sustava".

- Uljanik brodogradilište je jedino hrvatsko brodogradilište koje nije restrukturirano i mi cijelo vrijeme razmišljamo o potrebi tog restrukturiranja. U posljednjih deset godina iscrpljeni krizom ipak smo poduzeli neke ozbiljne i važne korake, kako za brodogradnju, tako i za državu u cijelosti. Sad je pravi trenutak i ključno krenuti u njegovo restrukturiranje, kad su naše knjige narudžbi pune i kad su navozi i opremne obale pune. Restrukturirati neko brodogradilište kad su navozi prazni jako je teško, ali restrukturirati ga s punom knjigom narudžbi i interesom partnera, to je pravi trenutak, kazao je Markulinčić. (Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter