Markulinčić: Nije riječ ni o čemu neuobičajenom, tako smo već postupali


"Po važećem kolektivnom ugovoru Uljanik je formalno u obavezi plaću radnicima isplatiti do 15. u mjesecu, no obično to činimo ranije od tog datuma. Odluka svih Uprava društava u Puli bila je da se polovica plaće za prošli mjesec isplati u ponedjeljak, a druga polovica do kraja ovog tjedna. Radi se o poslovnoj odluci, a donesena je isključivo s razlogom kako bi dio novca uplatili našim kooperantima, dobavljačima i partnerima. Ne radi se ni o čemu neuobičajenom, a na isti način smo već postupili u nekoliko navrata dosad. Napominjem da su plaće u brodogradilištu 3. maj isplaćene u cijelosti, dok će u Puli to biti učinjeno do kraja ovog tjedna", kazao nam je direktor korporativnih komunikacija tvrtke Hrvoje Markulinčić vezano uz isplatu plaća radnicima pulskog dijela Uljanik grupe u dva dijela.

Uljanik je inače u jučerašnjem izdanju internog glasila "Mali informator" izvijestio radnike o aktualnoj situaciji u brodogradilištima, te razlozima ovakvog načina isplate plaća.

Složena situacija

"Vjerujemo da nikom tko živi i radi u brodogradnji ne treba pojašnjavati složenost situacije na svjetskom tržištu kao posljedice velike krize koja traje još od 2009. godine i koja je rezultirala propašću više od polovice europske brodogradnje, te suočavanja s dalekoistočnom konkurencijom koja niskom cijenom rada, subvencioniranim materijalom i jeftinim financiranjem grabi na osjetljivom tržištu. Još po izbijanju krize neki su nam predviđali kolaps, no mi smo i dalje tu i gradimo kvalitetne brodove koje naši naručitelji žele u svojoj floti. Ne treba zaboraviti činjenicu da je Uljanik jedino hrvatsko brodogradilište koje nije restrukturirano. Prilikom izvlaštenja pomorskog dobra još smo 2010. godine zakinuti za gotovo 400 milijuna kuna, što je svih ovih godina uzrokovalo nestabilnu bilancu, te otežano i skupo financiranje", stoji u tekstu u kojem se u nastavku objašnjavaju okolnosti na koje je preuzeto brodogradilište 3. maj, te dodaje: "Iscrpljen krizom i zakinut u postupku izvlaštenja Uljanik je nakon brodogradilišta 3. maj preuzeo i spasio i 3. maj motore i dizalice, do zadnjeg trenutka pozajmicama spašavao radnike 3. maj TIBO-a, te naposljetku preuzeo i Uljanik TESU."

Jasan plan

Iz Uljanika, u nastavku, poručuju radnicima da imaju jasan plan restrukturiranja brodogradilišta koji se ovih dana prezentira nadležnim ministarstvima i Vladi te da jako puno toga zavisi o njima samima i njihovom postupanju, jer, kaže se, upravo je jedna nepromišljena reakcija prije mjesec dana otežala i zakomplicirala rješavanje brojnih problema. Što se odluke o isplati plaća u dva dijela tiče, iz Uprave podsjećaju da se brodovi u Uljaniku grade u suradnji s partnerima, dobavljačima i kooperantima, te informiraju da je zbog uplate dijela dugovanja tim partnerima odluka svih uprava Grupe da se ovaj tjedan u svim društvima, izuzev 3. maj Brodogradilišta, plaća isplati u dva dijela. (Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter