Markovic podnio ostavku. Dolazi Šuker?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 14 godina Vlatko Markovic napušta mjesto predsjednika HNS-a, a 5. srpnja trebala bi se održati skupština Saveza na kojoj ce biti izabran njegov nasljednik, receno je na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Izvršnog odbora HNS-a. Markovica ce vjerojatno naslijediti najbolji strijelac SP 1998. Davor Šuker (44).

Odlazak Vlatka Markovica novinarima je priopcio glavni tajnik Zorislav Srebric, koji je dodao da je Markovic time ispunio obecanje da ce se povuci nakon ovogodišnjeg Eura.

Markovic je bio predsjednik HNS-a od 1998. godine, a u prosinca 2010. u napetoj atmosferi izabran je po cetvrti puta na celno mjesto Saveza. Dobio je samo glas više (25-24) od svog protukandidata Igora Štimca, koji je nakon skupštine osporio Markovicev izbor, kazavši da je bilo brojnih nepravilnosti i kršenja zakona.

Napuštajuci sjednicu Izvšnog odbora Davor Šuker se zahvalio Markovicu i županijskim savezima. "Sve je prošlo u lijepom ozracju. U prvoj polovici srpnja ocekuje nas skupština, a ja cu nastojati da ostanemo medu deset najboljih na svijetu", rekao je Šuker, koji ce biti kandidiran od Zagrebackog nogometnog saveza.





Što se tice medijskih nagadanja da bi Igor Štimac (44) trebao postati novi izbornik reprezentacije, na Izvršnom odboru o tome nije bilo ni rijeci. Naime, Štimac je zbog organizaranja "paralelne izborne skupštine" u veljaci prošle godine zaradio dvogodišnju suspenziju, a nju može ukinuti samo Skupština saveza.

Srebric je napomenuo da ce nova sjednica IO HNS-a biti održana za 15 dana, ali još se ne zna hoce li se na njoj raspravljati o novom izborniku.

Iako su bili na suprotnim stranama na Izbornoj skupštini HNS-a u prosincu 2010., Štimac i izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamic, kojeg se smatra najmocnijim covjekom u hrvatskom nogometu, ipak su našli "zajednicki jezik", prema pisanju hrvatski medija. Novine su proteklih dana izvještavali o zajednickim sastancima Mamica, Šukera i Štimca.

Igor Štimac ima skromno trenersko iskustvo, u Prvoj ligi je kao trener vodio ukupno 38 utakmica. Prvu trenersku priliku dobio je 2005. u Hajduku nakon otkaza Blažu Sliškovicu. Momcad Hajduka vodio je u posljednjih osam kola i osvojio domace prvenstvo. Godine 2006. Štimac je sedam kola prije kraja sezone od Branka Karacica preuzeo Cibaliju i uspio je sacuvati prvoligaški status vinkovackog kluba. U rujnu 2009., nakon što je Zagreb na startu prvenstva upisao sedam poraza zaredom, predsjednik kluba Dražen Medic pozvao je svog prijatelja Štimca da preuzme trenersku klupu. Štimac je vodio Zagreb u 23 kola i uspio je sa njim ostati u Prvoj ligi. No, Zdravko Mamic nedavno je izjavio da Štimac ima liderske sposobnosti i da je karizmatican.

Iako su hrvatski mediji najavljivali i odlazak glavnog tajnika Zorislava Srebrica, koji je na toj funkciji od 1998. godine, Srebric ce vjerojatno ostati glavni tajnik. To je izjavio pravnik HNS-a Vlado Iveta, kojeg su mediji proglašavali Srebricevim nasljednikom. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter