Markovic nije diskriminirao homoseksualce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Markovic nepravomocno je osloboden optužbe da je diskriminirao gay populaciju izjavom da za hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer "nogomet igraju samo zdravi ljudi".

Sutkinja zagrebackoga Županijskog suda Jasenka Grgic u cijelosti je odbila tužbu tužbu Centra za LGBT ravnopravnost (udruge Lori, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centra za mirovne studije koji smatraju da je celnik HNS-a i prijašnjim izjavama dokazao da je homofobna osoba.

Udruge su uz ispriku zbog diskriminirajucih izjava tražile da sud Markovica obveže da o svom trošku tijekom reprezentativne utakmice na stadionu postavi cetiri transparenta s natpisom "Stop LGBT diskriminaciji".

No sutkinja je zakljucila da nije utvrdena izravna diskriminacija, ali i da je zbog zabrane prava na zaposlenje na osnovi seksualne orijentacije trebalo tužiti HNS, a ne Markovica koji je prijepornu izjavu dao kao celnik te organizacije.

Markovic je u odgovoru na tužbu naveo da je njegova izjava u Vecernjem listu pogrešno shvacena te da se odmah nakon objave ispricao, a njegovi odvjetnici ustvrdili su da nije dokazana ni subjektivna ni objektivna diskriminacija, vec je rijec o osobnom vrijednosnom sudu. Ocijenili su i da je nejasno tko je tocno povrijeden Markovicevim izjavama.

Zastupnica tužitelja Lina Budak upitala je bi li bio vrijednosni sud da je celnik HNS-a rekao da u reprezentaciji nema mjesta za muslimane.

Kontra i Iskorak su zbog slicne izjave nedavno tužile i izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamica, no i u tom slucaju je tužba odbijena uz obrazloženje da se Mamic koristio pravom slobode govora i iznosio svoje mišljenje. Udruge su najavile žalbe Vrhovnom sudu na obje prvostupanjske presude.


Podijeli: Facebook Twiter