Markota traži smjenu Hloverke Novak Srzic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnateljstvo HRT-a, baš kao i glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzic, produljili su sebi život još tjedan dana. Programsko vijece HRT-a nije, naime, na današnjoj sjednici nije nikog smjenjivalo, no sve je izvjesnije da ce se to dogoditi sljedeceg utorka, za kada je zakazana nova sjednica.Današnja je zato pokazala da je na najtanjem ledu Novak Srzic, buduci da je ravnatelj HTV-a Blago Markota Vijecu predložio da pokrene postupak njenog razrješenja.

Prijedlog da se razriješi Novak Srzic, koja sjednici nije nazocila zbog bolesti, Blago Markota donio je na temelju opsežnih ispitivanja što su ih mahom obavile agencije izvan kuce. Lista grijeha glavne urednice je velika. Upravljanje ljudskim potencijalima je ocijenjeno lošim, s obzirom na to da je u Informativnom programu danas 55 djelatnika više negoli ih je bilo 2007. godine. Njih 381 radi jednak broj emisija kao i prije dvije godine, i to za više novca dobijenog od poslovodstva. Analizirao je Markota i gledanost Dnevnika i Otvorenog, pa istu usporedivao s informativnim emisijama na Novoj TV i RTL-u. Evidentan je ulazak u negativni trend gledanosti, kazao je, pa naveo da u promatranom razdoblju od 2007. do 2009. godine gledanost Dnevnika Nove TV znacajno raste, Vijesti RTL-a bilježe blagi rast, dok gledanost Dnevnika HTV-a konstantno pada.

Vijece je Markotin prijedlog za razrješenjem Novak Srzic primilo na znanje, a o njemu ce se raspravljati za tjedan dana, baš kao i o obrazloženju za eventualno pokretanje postupka smjene clanova Ravnateljstva HRT-a, što ga je izradila troclana skupina Vijeca. Ova je odluka donesena nakon konzultacija Vijeca s Ravnateljstvom uoci same sjednice, iza zatvorenih vrata. Vijecanje je trajalo 50-ak minuta, a predsjedavajuci Siniša Grgic tek je novinarima obrazložio da se radilo o konzultacijama radi pronalaženja zajednickog rješenja u interesu HRT-a. O kakvom se rješenju radi, ostala je tajna. No, dojam je da nema puno scenarija koji bi se za tjedan dana mogli dogoditi.

Pretpostaviti bi se dalo da se traži civiliziran izlaz iz nastalog stanja, možda i na nacin da kompletno Ravnateljstvo samo stavi mandate na raspolaganje, sve samo da se ne dogodi sjednica na kojoj ce se bolno i dugo secirati lik i djelo ama baš svih. Da ce, pak, sve teško proci samo na apostrofiranju Novak Srzic, sugerira opaska Hašima Bahtijarija, jedinog koji nije želio sudjelovati u konzultacijama iza zatvorenih vrata, da je odgovornost puno šira i da se ne može i ne smije zaustaviti samo na jednoj osobi.


Podijeli: Facebook Twiter