Markoniju 12 godina zbog pomaganja u ubojstvu Sliška

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marko Nikolić zvan Markoni danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora za pomaganje u ubojstvu Vjeke Sliška, nakon što je u ranijim postupcima osuđen, potom oslobođen, pa ponovno osuđen kao supočinitelj brutalnog zločina koji se u proljeće 2001. dogodio u središtu Zagreba.
 
Današnjom presudom Nikolić je proglašen krivim za pomaganje u ubojstvu, a presuda mu je izrečena u odsutnosti jer se kao jedno od najdugovječnijih lica s tjeralice navodno skriva u Južnoj Americi.
 
Po riječima sutkinje Sanja Mazalin Nikolić je u listopadu 2000. pod lažnim imenom Marko Antunović unajmio stan u Zagrebu u kojem je živio Samir Ivošević, ranije osuđen zbog pomaganja u Sliškovu ubojstvu.
 
U stan je, zbog planiranja likvidacije, navodno dolazio i ubojica James Cappiau koji je Sliška, u središtu Zagreba smrtno ranio 22. ožujka 2001. Naknadno se doznalo da je Nikolić iz Hrvatske pobjegao tjedan dana nakon atentata na Sliška odletjevši iz Frankfurta za Kolumbiju, a u stanu mu je pronađena pancirka, streljivo te baterije za radio stanicu kojom su navodno razgovarali Cappiau i Ivošević dok su pratili Sliška.
 
I na prethodnom suđenju je nedvojbeno utvrđeno da je Nikolić pomogao Ivoševiću i egzekutoru Cappiau kojega je zatim likvidirao Sliškov tjelesni čuvar Ivica Bertić. Bertić i Ivošević zbog svojih su nedjela već godinama pravomoćno osuđeni.
 
Sliško, navodni šef jednog od zagrebačkih mafijaških klanova ustrijeljen je usred dana u središtu Zagreba, nedaleko Cvjetnog trga, a naručitelj njegova ubojstva do danas nije otkriven.
 
Prvostupanjsku presudu s kraja 2002. kojom je Nikolić osuđen na 30 godina, Vrhovni je sud ukinuo, ocjenivši kako nije do kraja rasvijetljeno je li on bio pomagač ili supočinitelj, dok je u drugom suđenju oslobođen krivnje, a potom osuđen kao pomagač, također na 12 godina zatvora. (Hina)  

Podijeli: Facebook Twiter