Marko Vojnić o ulozi teksta u suvremenoj umjetnosti

Marko Vojnić
Marko Vojnić

Večeras u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca počinje ciklus predavanja o suvremenoj umjetničkoj praksi pod nazivom "Think again". Predavanjima će autor i predavač Marko Vojnić pokušati odgovoriti na učestala i nikada u potpunosti razriješena pitanja: Što je suvremena umjetnost? Što je autorstvo umjetničkog djela? Koja je uloga umjetnosti u društvenom sustavu? U kakvom su odnosu estetika i umjetnost danas; koji je značaj estetske komponente umjetničkog djela? Kako definirati umjetnost sada, koja nastaje u trenutku dok o njoj govorimo? Kako proširiti pojam "umjetničko djelo" na umjetnički proces ili projekt?

Prvo predavanje pod nazivom "Art and Text" bavi se ulogom teksta u suvremenoj umjetnosti (tekst, kontekst, semiotekst, tekstualnost). Umjetnost i tekst prati širok spektar umjetničkih aktivnosti s područja vizualnih umjetnosti u kojima je riječ bila sastavni dio djela, počevši od prvih primjera avangardnih umjetnika iz dvadesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas.

Marko Vojnić rođen je 1980 u  Puli. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007., a dvije godine kasnije na istoj akademiji upisuje poslijediplomski doktorski studij. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze i po muzejskim zbirkama. Za svoj rad do sada je bio nagrađivan više puta. Samostalno izlaže od 2002. godine. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter