Marko Škarica najbolji sommelier Istre i Kvarnera

Trojica finalista u posljednjoj disciplini – Zoran Gregorovović, Marko Škarica i Ivan Dušić (L. JELAVIĆ)
Trojica finalista u posljednjoj disciplini – Zoran Gregorovović, Marko Škarica i Ivan Dušić (L. JELAVIĆ)

Pobjednik šestog regionalnog prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera za ovu godinu je Marko Škarica, sommelier Ville Ariston iz Opatije. On je u vrlo zahtjevnom finalnom natjecanju u Brtonigli bio uspješniji od drugoplasiranog predstavnika porečke Valamar Riviere Zorana Gregorovića i Ivana Dušića, predstavnika Stancije Meneghetti iz Bala koji je zauzeo treće mjesto.

Prepoznavali na slijepo

Za ovogodišnje natjecanje sommeliera Istre i Kvarnera prijavilo se 30 natjecatelja iz gotovo svih hotelskih kuća tog područja. Nakon izlučnih natjecanja u Novigradu, osim prvoplasiranih, u polufinalu u Brtonigli sudjelovali su još Tomislav Sokač (Istraturist Umag), Denis Peteani (Hotel Peteani Plomin), Bojan Družeta (Plava laguna Poreč), Vedran Veg i Matija Curić (Arenaturist Pula), Almin Imširović i Vedrana Križman (Maistra iz Rovinja), te Darjan Zelić i Tomislav Mikinac (Liburnija Rivijera hoteli Opatija).

Trojica finalista su svoje znanje i vještine pokazali pred brojnom publikom, a gošće su glumile članice novigradske udruge Error. Pred svima su pokazivali svoje umijeće u predstavljanju i posluživanju pjenušca, ispravljanju pogrešaka u vinskoj karti, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju (na slijepo) vina i drugih alkoholnih pića, pogađanje malvazija sa četiri brtoniške zemlje, te na kraju u ravnomjernom istakanju magnuma, boce od 1,5 litre vina u 15 čaša. Uz to, posebna je komisija ocjenjivala komuniciranje s gostima na hrvatskom i stranom jeziku, te opći dojam.

Lukež uručio priznanja

Izvršni organizator i moderator finalnog natjecanja bio je regionalni povjerenik HSK-a za Istru Emil Perdec, a koordinator natjecanja bio je dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima kao u nacionalnom prvenstvu sommeliera. Nagrade najboljima uručili su predsjednik HSK Franko Lukež i u ime domaćina direktorica TZ Brtonigla Michelle Babić.

Natjecanje je održano u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, uz Turističku zajednicu i Razvojnu agenciju Brtonigla, te uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije i nekoliko sponzora. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter