Marko Ravnić: Zalagat ću se za kraj podjela u općini

Marko Ravnić
Marko Ravnić

Marko Ravnić iz IDS-a pobjednik je prijevremenih nedjeljnih izbora za načelnika Ližnjana, a Općinu će, uz zamjenika Matiju Maurovića, voditi do redovnih lokalnih izbora 2017. godine. Ravnić, 29-godišnji magistar prava osvojio je kao kandidat IDS-a i Istarskih laburista 59,08 posto glasova, pobijedivši bivšu načelnicu Maju Cvek s liste SDP-a, HSU-a i Hrvatskih laburista koja je osvojila 25,57 posto.

- Iznimno smo zadovoljni rezultatima, zahvaljujem se mještankama i mještanima na ukazanom velikom povjerenju. Zajedno sa zamjenikom Maurovićem, sa članovima Općinskog Vijeća i mještanima zalagat ću se za kraj podjelama u Vijeću. U ovih godinu dana, koliko nam je ostalo do redovnih izbora, radit ćemo na tome da ispunimo točke našeg programa s ciljem oporavka i razvoja Općine Ližnjan, rekao je Ravnić dodajući da će se na taj način i pripremati za izbore 2017. godine.

U Vijeću će načelnik uživati potporu većine koju je IDS osvojio s Istarskim laburistima.

- Maurović i ja novi smo na političkoj sceni i stvarno mislim da moramo završiti s tim podjelama u općini. Iako ćemo imati većinu u Vijeću prihvaćat ćemo i koristiti svaki dobar i konstruktivan prijedlog bez obzira čiji je, a sve u korist razvoja Općine. Prva stvar koja nam predstoji je svakako donošenje proračuna za ovu godinu. Prioritet nam je i donošenje odluke o stipendiranju, s obzirom da je već kraj ožujka, i moramo našim studentima što prije osigurati stipendije, rekao je Ravnić.

Zbog općinskog proračuna, podsjetimo, je i raspuštena izvršna i predstavnička vlast u Ližnjanu. Koncem prošle godine načelnica Cvek nije uspjela osigurati dovoljan broj glasova za usvajanje financijskog plana za ovu godinu, zbog čega je Vlada u siječnju imenovala Ivana Alerića iz Ureda državne uprave za svog povjerenika. Alerić je potom donio i plan o privremenom (tromjesečnom) financiraju, ali se njime, primjerice, nije moglo osigurati sredstva za stipendije, s obzirom da odluke o stipendiranju prethodna vlast nije usvojila.

Komentar o rezultatima izbora potražili smo jučer i od bivše načelnice Maje Cvek, koja je nosila i listu za Vijeće donedavno vladajuće koalicije predvođene SDP-om, no na naše pozive i poruke nije odgovarala.

Ravnić je prethodne dvije godine radio u pulskom odvjetničkom uredu koji je surađivao s jedinicama lokalne samouprave. Na tim se poslovima, rekao nam je objašnjavajući koje reference ima za dužnost načelnika općine, dobro upoznao s problematikama lokalnih samouprava. Da bi vodio Općinu, poručio je, morat će napraviti i dublju analizu stanja u lokalnoj upravi. Rekao je da ni njemu još nije poznato kada će se održati konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća, a naveo je da je po tom pitanju u kontaktu s dosadašnjim povjerenikom Alerićem. Koalicija IDS-Istarski laburisti osvojila je 59,08 posto glasova birača čime je osvojila osam od ukupno 13 mjesta u Općinskom vijeću, doznaje se od državnog izbornog povjerenstva.

Koalicija IDS-IL je naime na izborima za Općinsko vijeće osvojila 48,77 posto glasova, odnosno osam vijećničkih mjesta, tri vijećnika osvojio je SDP, dok su po jedno mjesto osvojili HDZ  te Istarska stranka umirovljenika (ISU). Na prijevremenim izborima za ližnjansko općinsko vijeće bilo je istaknuto sedam listi.

Predsjednik IDS-a Ližnjana Saša Škrinjar zahvalio se svim mještankama i mještanima općine Ližnjan koji su se odazvali na ove izbore i svima onima koji su povjerenje dali koaliciji IDS-IL.

"Veliko hvala našim partnerima, predstavnicima nacionalnih manjina te udrugama  koji su poduprijeli naš put" - poručio je Škrinjar dok je novoizabrani načelnik Ližnjana Marko Ravnić u izjavi za Hinu rekao kako je iznimno zadovoljan rezultatom, angažmanom svih članova i simpatizera koji su sudjelovali u ovom procesu.

"Zahvalan sam i svim mještanima općine koji su odlučili da je došlo vrijeme za temeljite promjene. Zajedno sa svojim zamjenikom Maurovićem i članovima vijeća te sa svim zainteresiranim stanovnicima naše općine to možemo i ostvariti" - zaključio je Ravnić.

Na glasovanje je izašlo 1.537 birača ili 43,68 posto.

Do prijevremenih  izbora u Ližnjanu došlo je nakon što nije usvojen općinski proračun te je došlo do raspuštanja izvršne i predstavničke vlasti. Do tada je načelnica općine bila Maja Cvek iz SDP-a. (Z. STRAHINJA/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter