Marko Pogacar dobitnik nagrade "Zvane Crnja"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marko Pogacar za knjigu eseja "Atlas glasova" u izdanju VBZ-a dobitnik je ovogodišnje nagrade "Zvane Crnja" za najbolju knjigu eseja na u petak otvorenim dvodnevnim 9. pulskim danima eseja, manifestaciji koja se održava u organizaciji Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika u Klubu hrvatskih književnika u staroj tiskari.

Odlucila je to prosudbena komisija u sastavu Milorad Stojevic (predsjednik), Boris Domagoj Biletic, Dean Duda, Daniel Nacinovic i Božidar Petrac.

Pogacar je bio sprijecen pa nije prisustvovao dodjeli nagrade, koja ukljucuje 20 tisuca kuna te plaketu, no pisanim se putem obratio nazocnima izražavajuci veliko zadovoljstvo što je dobitnik nagrade koja nosi ime velikog istarskog i hrvatskog intelektualca Zvane Crnje.



Na ovogodišnji je natjecaj stiglo 11 knjiga od nešto manjeg broja izdavaca jer, kako su rekli Biletic, predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, i Petrac, predsjednik Društva hrvatskih književnika, esej je specifican žanr, cija produkcija nije obilna.

- Posebno sam pocašcen što mogu otvoriti ovu manifestaciju. Esej kao žanr je specificna književna vrsta, a vrlo mali broj knjiga spada iskljucivo u esejistiku, ima tu knjiga književne kritike, polemike, promišljanja. Esejistika ne privlaci autore u velikom broju.

Prisjetimo se francuskih enciklopedista iz 18. stoljeca i njihovih vrsnih štiva, esej je žanr koji treba njegovati i treba svakako pridonijeti njegovom oživljavanju, kazao je Petrac na inauguraciji ove manifestacije.

Posebno je pohvalio trud Borisa Domagoja Biletica koji vec devetu godinu zaredom uspijeva u Pulu dovesti eminentne autore eseja, te svake godine poneko novo ime. Petrac je bio autor i inspirativnog eseja naslovljenog "Ljupko 'far niente' ili traženje istine".

Istaknuo je da je dokolica specificna tema, koja nudi mnoštvo nacina i mogucnosti interpretacije, kao i raznolike poticaje.

- Brojne smo teme do sada obuhvatili na Pulskim danima eseja, mnoge od kljucnih tema današnjice. Dokolica nije besposlica, niti ljencarenje niti lijenost, to je vrijeme za kreaciju i stvaralaštvo, kazao je Biletic. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter