Marko Marković: Izvrnute piramide moći

Marko Marković na otvorenju pulske izložbe
Marko Marković na otvorenju pulske izložbe

Predstavljajući presjek njegovih radova u posljednjih pet godina, s vizualnim naglaskom na 40 izloženih fotografija s protesta u New Yorku "Occupy Wall Street", ali i dokumentaciju performansa, akcije u javnom prostoru, videoradove, crteže te dokumente koji se biografski vezuju uz preseljenje u New York 2011. godine, izložba aktivističkog umjetnika Marka Markovića pod nazivom "Izvrnute piramide" otvorena je proteklog petka u Dnevnom boravku Rojca, a može se razgledati do 9. studenog. Umjetnik je prilikom otvorenja izveo performans, preskačući vijaču od bodljikave žice.

Autobiografska cjelina

Izvrnute piramide nastaju kao alarm nad otupjelom političkom korektnosti i deklarativnim programima participacije i demokratičnosti; kao pokušaj izvrtanja piramidalne društvene strukture, od Wall Street politika do tretmana ilegalnih radnika, ukazujući i na prateće tehnike prostorne selekcije i nadzora, pozivajući se na princip neposluha naspram prevladavajuće pokretljivosti tijela u ritmu korporativnog kapitala.

- Ovo je autobiografska cjelina koja prikazuje presjek zadnjih pet godina moga rada, pa tako i reference na prijašnje godine mog odrastanja te okolnosti koje su na kraju i utjecale na moj odlazak i boravak izvan zemlje, kaže Marković, rođeni Osječanin koji sada živi u Beču.

Body art prakse

Marko Marković (1983.) radi u različitim medijima, od slikarstva, crteža, skulpture, videa, instalacija do peformansa, happeninga, akcija i intervencija u javnom prostoru. Najčešće se izražava kroz politički subverzivan performans i/ili happening, koji često uključuje body art prakse. Prepoznat je na nacionalnoj i internacionalnoj sceni kao autor koji izrazito kritički promišlja o socijalnim, egzistencijalnim i etičkim pozicijama pojedinca u društvu i različitim sistemima.

Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu, od SAD-a, Rusije, Meksika do Turske i Njemačke. Umjetnički je direktor performans festivala Dopust/Dani Otvorenog Performansa. Prije četiri godine dodijeljena mu je nagrada "Radoslav Putar" za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter