Marko govori bojama

S izložbe koja donosi 23 slike u tehnikama ulja – na platnu i papiru (Neven LAZAREVIĆ)
S izložbe koja donosi 23 slike u tehnikama ulja – na platnu i papiru (Neven LAZAREVIĆ)

U organizaciji pulske podružnice Udruge za promicanje talijanskog jezika i kulture "Dante Alighieri" i pulske Zajednice Talijana u prostorima ove Zajednice sinoć je otvorena jednodnevna izložba slika pulskog autora Marka Pavičića-Donkića "Impressione dello spazio - Impresija prostora".

Iznimno senzibilan umjetnik

Autor je rođen u Puli 1973. godine gdje je završio osnovnu školu i maturirao u Srednjoj talijanskoj školi. Pohađao je tečaj slikarstva na tadašnjem Pedagoškom fakultetu u Puli. Godine 1995. upisao je Autorsku umjetničku školu slikanja u Zagrebu gdje diplomira 1997. u klasi Ksenije Turčić, akademske slikarice. Naredne godine nastavlja majstoricu pod vodstvom prof. Ante Schramdeia, koju je okončao u ljetnom semestru 1998. Izlagao je na sedam samostalnih i 44 skupne izložbe u zemlji i inozemstvu, a nagrađen je diplomom i brončanom plaketom.

- Marko govori bojama, to je iznimno senzibilan umjetnik, pamtim ga još iz vrtićkih i školskih dana kada sam vodila studentice koje su tu imale praksu, zasluženo dobiva nagrade i priznanja, on je poput školjke, anđeo ljepote. Ovdje se predstavlja s ukupno 23 slike u tehnikama ulja – na platnu i papiru. Primjerice u njegovoj slici "Snježni krovovi" iz ptičje perspektive s prozora zabilježio je snježni dan u Puli, potom jedna druga slika donosi prekrasan breskvik, tu je i uvala na Hvaru, smiraj dana, švicarske planine koje je vidio na fotografiji i znao prenijeti. Marko, zahvaljujući svojim roditeljima koji su mu prenijeli ljubav prema kulturi i putovanjima, puno je putovao, doživio, vidio. Neke krajolike nije vidio uživo, no znao je a prima vista prenijeti bez pogreške s fotografije, kazala je akademska slikarica Vera Kos Paliska.

Organizatori iz Udruge "Dante Alighieri"

Organizatorica izložbe je predsjednica pulske podružnice Udruge "Dante Alighieri" Silvana Wruss, koja je i otvorila izložbu, a urednica izložbe je Vera Kos Paliska. O Marku Donkiću na otvaranju je govorila profesorica Marisa Slanina. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter