Marko Brecelj u Puli poručio: Nesretan vam put!

Marko Brecelj u dvorištu zadruge Praksa (M. ANGELINI)
Marko Brecelj u dvorištu zadruge Praksa (M. ANGELINI)

- Zahvaljujem na prisutnosti obilježavanja trenutka kada su vas strpali u Europsku uniju, poručio je danas u Puli, u prostoru zadruge Praksa poznati slovenski kantautor Marko Brecelj. Za njegovo pojavljivanje povod je, dakle, bio ulazak u Europsku uniju za koju nije našao puno lijepih riječi. Pa i dok nije govorio o EU-u, iza njega je bio kombi na kojem je velikim slovima pisalo "EUshit", tako da je bilo kristalno jasno što misli o toj uniji u kojoj se njegova zemlja, nama susjedna, nalazi već neko vrijeme. Brecelj je pjevao i svirao gitaru, stajao na sivoj zvijezdi koju je za potrebe omota jednog albuma Francija Blaškovića izradio Nadan Rojnić, a koju je Brecelj neposredno prije nastupa prošarao crvenim lakom.

- Nije vam lako, nije vam lako, a bit će i gore, smrknuto je komentirao Brecelj koji je istaknuo i jednu dobru stvar u vezi pristupanja novoj zajednici: "To što više neće biti schengenskog pitona dobra je posljedica ovog pakta koji će vas zajebati", kazao je. Brecelj je izvodio, povremeno komentiravši razne stvari, a uz EU, na meti mu je najčešće bio gradonačelnik Kopra Boris Popovič, "ljubitelj lijepih žena i brzih auta". No, ako je i preskakao s teme na temu, na kraju je bio jasan kada je publici poručio: "Nesretan vam put!"

Za vrijeme nastupa mogla se dobiti i brošura "EU u praksi", nastala povodom pristupanja Hrvatske Uniji, koju je sastavila pulska grupa urednika, a u kojoj su kritički tekstovi o EU-u preuzeti iz Zareza, Tribunala i portala Slobodnifilozofski.hr. (M. RADIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter