Marko Brajković i Diana Drča izlažu u Fonticusu

like Marka Brajkovića (Arhiv Fonticusa)
like Marka Brajkovića (Arhiv Fonticusa)

Grožnjanski umjetnici Marko Brajković i Diana Drča, oboje porijeklom iz Srbije, otvorili su svoje samostalne izložbe proteklog vikenda u gradskoj galeriji Fonticus. Niz slikarskih radova izvedenih akrilnim bojama na različitim podlogama Brajković je nazvao "Vreva u labirintu", dok se Drča predstavila keramičkim maskama na izložbi po imenu "Zamke za osmijeh".

Brajković u svojim radovima kombinira slikanje, crtež, kolažiranje i zapis kojima propituje sivilo povijesnog trenutka, a plasira mitološke likove.

- Autor je posegnuo za epskim bićima prevođenjem situacija u suvremenost. Svojim radovima pozvao je na buđenje, kroz njih svjedoči kako se uvriježeni načini pogleda na svijet urušavaju, jer izgleda da je suvremenost u potrazi za robovima, da bi nova demokracija mogla funkcionirati. Ponudio je odsjaje mitoloških situacija uz svijest o suvremenosti. Legende utječu na stvarnost, direktno ili indirektno, na benigan ili zlokoban način, pa se tako može reći da na razmeđu ludičkog i oniričkog pred nama umjetnička konfrontacija mita i realnosti, ističe Eugen Borkovsky,  voditelj Fonticusa.

Drča se pozabavila maskama kao lažnim licima, kojima se falsificiraju fizička i društvena slika čovjeka.

- Autorica kao okosnicu projekta, keramičkom tehnologijom, oblikuje maske lica s kojima ljudi mogu činiti stvari mnogo slobodnije. Njeno vješto modeliranje rezultiralo je obličjem uobičajene maske, a neke su začudne grimase. U prostoru je ovalna konstrukcija koja svojom monumentalnošću i strukturiranošću već u startu dramatizira atmosferu. U drugom dijelu autorica je ponudila vizualizaciju idiličnog prostora slobode - fotografiju. S ostalih zidova, pak, fantazmagorična lica zure u nas očekujući naš pogled. Njeni likovi nisu sretni, oni propituju, angažirani su na osobnom planu koji dodiruje i nas, objasnio je Borkovsky.

Marko Brajković rođen je 1966. u Novom Sadu, a od 1989. živi u Njemačkoj. Nastupio je s autorskim performansom na izložbi EXPO 1992. u Mannheimu, a u Grožnjan je doselio prošle godine te izlagao na više kolektivnih i samostalnih izložbi. Pored slikarstva bavi se ilustracijom, videom, scenografijom, performansom i pisanjem.

Diana Drča je rođena 1986. u Subotici, pohađala je srednju umjetničku školu u Novom Sadu, i to tekstilni smjer. Od 2003. predstavlja se autorskim stilističkim projektima u Grožnjanu i Subotici. Dugo se godina bavila modnim oblikovanjem, photo-shootom s uglednim fotografima i fotografije su joj objavljene u časopisima i na izložbama. Bavi se i slikarstvom, a živi i radi u Grožnjanu. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter