Markić među pokretačima EU-peticije o braku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inicijativa U ime obitelji, zaslužna za pokretanje referenduma za ustavno određenje braka kao zajednice muškarca i žene, prelila se i na europsku razinu: europska inicijativa »Mum, dad&kids« ili, u prijevodu, »Mama, tata&djeca«, kojoj je cilj na europskoj razini definirati pojmove braka i obitelji, dobila je odobrenje Europske komisije za registraciju.

Registracija će postati službena 15. prosinca, a tada može početi prikupljanje potpisa građana Europske unije koji su spremni podržati ideju o definiranju braka kao isključive zakonske zajednice muškarca i žene. Na čelu inicijative je Edit Frivaldszky, pro-life aktivistica iz Mađarske, a među desetak pokretača inicijative iz različitih europskih država nalazi se i Željka Markić, predsjednica stranke »U ime obitelji«.

Nužna definicija

Argumentacija je slična onoj koju smo u Hrvatskoj već imali prilike vidjeti: kako tumače inicijatori, institucija braka državi nije važna zato što brine o osjećajima partnera, nego zbog demografske obnove i činjenice da podizanje djece jamči budućnost nacije. Zbog toga brak više ne predstavlja samo ugovor, već instituciju.

Već izvjesno vrijeme, upozoravaju pokretači inicijative, obitelj se sve češće spominje u EU-dokumentima, a u nekim slučajevima ide se tako daleko da se navode i definicije obitelji koje se međusobno razlikuju. Posljednjih godina Europski parlament bavio se izvješćima o očinstvu ili tzv. reproduktivnim pravima, što se smatra posebno problematičnim jer se koncepcija braka i obitelji bitno razlikuje od jedne do druge europske države.

- Tako na kraju više nije jasno što neki europski dokument znači, a postalo ih je nemoguće interpretirati i primijeniti, ističu autori inicijative.

Nepravedno i pogrešno

To je, tvrde, dokaz hitne potrebe da se jasno i precizno definira značenje braka i obitelji na europskoj razini, i to kao zajednice muškarca i žene te veze oca, majke i djeteta.
U inicijativi »Mum, dad&kids« očekuju da će prikupiti velik broj potpisa koji bi osigurao realizaciju njihovog zahtjeva u europskim institucijama.

– Vjerujemo da u Europi ima mnogo ljudi koji jasno vide činjenicu da je svjesno lišavanje djece oca ili majke, a time i roditeljstva, nepravedno i pogrešno, poručuju pokretači inicijative, koji predlažu i zakonsko rješenje koje bi EU-tijela trebala prihvatiti. Njime se brak definira kao isključiva zajednica muža i žene, a partnerom se smatraju samo osobe suprotnog spola.

Milijun potpisa

Da bi sa svojim zahtjevom došli pred Europsku komisiju, pokretači inicijative moraju u roku od jedne godine prikupiti potpise najmanje milijun građana iz sedam država članica EU-a. Potpisi moraju biti ovjereni od nadležnih vlasti iz svake od država članica, a mora se zadovoljiti minimalni propisani prag potpisa po članici. Organizatori uspješnih inicijativa sudjeluju na saslušanju u Europskom parlamentu, a EK ima tri mjeseca da odluči hoće li prihvatiti inicijativu ili ne, i kako će je oblikovati.
Procjenjuje se da su organizatori građanskih inicijativa od 2012. godine prikupili šest milijuna izjava o potpori za razna područja djelovanja, a 10 posto registriranih inicijativa dosegnulo je prag od jednog milijuna potpisa. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter