Markić: Imamo pola milijuna SDP-ovih duhova birača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inicijativa "U ime obitelji" upozorila je u srijedu kako su od tri različite državne institucije - Ministarstva uprave, Državnog zavoda za statistiku i HZZO-a dobili različite podatke o broju birača u Hrvatskoj, zbog čega su od Ministarstva uprave zatražili očitovanje o razlici od više od pola milijuna birača s prebivalištem u Hrvatskoj, a čelnica inicijative Željka Markić ustvrdila je da se radi o "pola milijuna SDP-ovih duhova birača".

Iz Ministarstva uprave dobiven je podatak kako se prvoga dana prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu o izmjeni izbornog zakonodavstva, 21. rujna, u registru birača nalazilo upisano 4.042.522 punoljetnih osoba s biračkim pravom koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, te da dodatnih 482.614 osoba nema prebivalište u Hrvatskoj. Zadnjega dana izjašnjavanja, 5. listopada, upisano je 4.043.196 punoljetnih osoba s biračkim pravom koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, dok ih dodatno 483.933 nema prebivalište u Hrvatskoj, izvijestio je član Organizacijskoga odbora Lino Zonjić na konferenciji za novinare. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, prilikom zadnjega popisa stanovništva 2011. godine, utvrđeno je kako u Hrvatskoj živi 3.487.034 punoljetnih osoba, a procjena prema demografskim kretanjima za 2013. godinu utvrdila je oko 12.500 manje punoljetnih osoba, odnosno njih 3.474.453.

Podaci HZZO-a pak pokazuju da je 21. rujna bilo 3.508.481 punoljetnih osiguranih osoba u Hrvatskoj, a 5. listopada 2014. njih 3.496.155. "Kako je moguće da Ministarstvo uprave u broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj ubraja preko pola milijuna birača više nego što postoji punoljetnih državljana u Hrvatskoj", zapitao se Zonjić. "Broj punoljetnih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj, po podacima koje smo dobili, manji je od 3,5 milijuna, pa zaključujem da su mrtvi koje je ministar Arsen Bauk mjesecima izbacivao iz popisa birača uskrsnuli, tako da sada imamo SDP-ove 'duhove birače', a po njegovim brojkama ima ih oko pola milijuna", rekla je Željka Markić.

Na novinarski upit o prijedlogu novoga Zakona o referendumu, član Organizacijskoga odbora inicijative Ivan Munjin ocijenio je da prijedlog SDP-a želi onemogućiti građanske referendume, jer bi se građanskim inicijativama oduzela mogućnost određivanja datuma prikupljanja potpisa, već bi to radio državni službenik. Komentirajući predstojeću saborsku raspravu o izmjenama izbornog zakonodavstva, Markić je ustvrdila kako je to pokrenuto samo zato da se spriječi promjene koje je više od 380.000 građana zatražilo podržavši njihovu referendumsku inicijativu. "Promjena izbornog sustava nudi nam preferencijalno glasovanje, i to s pragom od 10 posto. Ne smatramo uspjehom da aktualna vlast, nakon što je 380.000 građana dalo potpis, ponudi nekakav nadomjestak koji smo nazvali 'šećernom vodicom'", istaknula je Markić dodavši kako je to vrijeđanje birača jer samo zamagljuje potrebne promjene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter