Markgrofovija Istra u Velikom ratu

S otvorenja izložbe (A. DAGOSTIN)
S otvorenja izložbe (A. DAGOSTIN)

"Markgrofovija Istra u Velikom ratu" odnosno Istra u doba Prvog svjetska rata tema je izložbe otvorene u ponedjeljak u Državnom arhivu u Pazinu u povodu Međunarodnog dana arhiva.

- Izložba nastoji obuhvatiti najbitnije događaje na području Markgrofovije Istre u razdoblju Srpanjske krize, Prvog svjetskog rata i početka talijanske okupacije istog područja u prvim poratnim danima u studenom 1918., kazao je na otvorenju autor izložbe i popratnog kataloga Markus Leideck.

Dodao je da je izložba sadržajno podijeljena u devet cjelina (Uvod, Aprovizacija i rekvizacija, Humanitarne akcije i ratni doprinosi, Evakuirci i internirci, Školstvo i kultura, Izmijenjena svakodnevica, Napadi na istarsku obalu, zatim Vojska na istarskom tlu, istarski vojnici na svjetskom ratištu te konačno Bjegunci, dezerteri, špijuni i propaganda). Izložbu su zajedno realizirali Državni arhiv u Pazinu i onaj u Rijeci, pa se riječki dio izložbe koja se istodobno otvorila mogao razgledati putem projektora.

- I za one Istrane koji su nakon rata ostali u tadašnjoj Italiji, i za one koji su emigrirali, i za one koji su u Kastvu došli u sastav nove Države SHS nasljeđe Prvog svjetskog rata nosilo je negativni pečat, jer su i za jednu i drugu državu oni sudionici rata koji su se borili u postrojbama Austro-Ugarske Monarhije bili zapravo neprijateljska vojska, kazao je ravnatelj DARI-ja Goran Crnković pojasnivši da je to razlog zašto se ni hrvatska ni talijanska historiografija o Istri nije bavila niti žrtvama rata, niti događajima u društvu tijekom toga rata.

Izrazio je nadu da će se u iduće četiri godine, u kojima će se obilježavati stogodišnjica rata, povjesničari okrenuti tom razdoblju, ne bi li se kvalitetnije i dublje spoznalo što se sve tada događalo.

Trud koji je autor pokazao ovom izložbom pohvalio je Željko Bartulović, koji je zajedno s Borisom Zakošekom bio recenzent, dok je predsjednik Katedre za povijest Istre pri Čakavskom saboru Josip Šiklić izložbu otvorio sa željom da ratove u budućnosti samo izučavamo, a ne vodimo. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter