Markantan, ali u Puli neucinkovit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošli tjedan Herculanea je preuzela novo specijalno vozilo, "canal master", vrijedno 1,8 milijuna kuna, koji je namijenjen održavanju kanalizacijske mreže. No, u poplavama od njega nema koristi zbog malog kapaciteta spremnika i cinjenice da Pula "pliva" zbog nemogucnosti oborinskog sustava da upije velike kolicine vode.

Funkcije vozila su probijanje i ispiranje spoja slivnika i kanalizacijske mreže, cišcenje kišnih preljeva i crpnih stanica s vadenjem taloga, cišcenje grubih rešetki na crpnim stanicama i cišcenje otvorenih i zatvorenih kanala i šahtova od nataloženog materijala te pranje prometnica nakon razlijevanja fekalnih voda. Ovim vozilom vrše se i usluge odštopavanja kanalizacijskih prikljucaka te razbijanje taloga u taložnicama i sabirnim jamama.

Medutim, od njega nema prevelike koristi prilikom poplava velikih razmjera, poput onih kakve su Pulu zahvatile pocetkom tjedna. Jer, kako isticu iz Herculanee, plavljenja pojedinih dijelova grada nisu izazvana zacepljenjem kanalizacijskih cijevi, odnosno fekalnom kanalizacijom, vec velikom kolicinom oborinske vode koju oborinski sustav ne može apsorbirati u tako kratkom periodu.

Iako je, prilikom preuzimanja vozila, istaknuto da je vozilo odabrano kao optimalno za rad na sustavu javne odvodnje i terenskoj konfiguraciji šireg podrucja Pule, iz ovakvog odgovora evidentno je da "canal master" prilikom poplava ne može biti ucinkovit unatoc cijeni koja je za njega placena.


Podijeli: Facebook Twiter