Markac ne podržava desnicarski skup

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

General Mladen Markac ne podržava neonacisticki skup u petak i subotu u Zagrebu, za koji organizatori tvrde da se održava i njemu u potporu.

"Razgovarao sam s generalom Markacem, i rekao mi je da s tim nema baš ništa", izjavio je u srijedu Markacev odvjetnik Goran Mikulicic. "Nitko ga nije kontaktirao niti itko išta pitao. General mi je porucio da po svojoj prirodi i po svjetonazoru u tome uopce ne želi sudjelovati, niti imati ikakvoga kontakta s tim ljudima", kazao je Mikulicic.

- General Markac apsolutno se ograduje od HCSP-ova skupa. Nikome ne može zabraniti da maše njegovom slikom, ali odobrenje za to nije dao, kao ni podršku, prenio nam je Mikulicic nedvosmislenu poruku pritvorenog generala Markaca.

Organizatori skupa, HCSP, objavili su da odustaju od potrage za prostorom u kojemu bi u petak poslije podne održali Medunarodnu nacionalisticku konferenciju s temom "Važnost povezivanja nacionalista Europe", nakon što im je zagrebacki hotel Palace otkazao najam prostora. Konferenciju ce održati u petak u 18 sati na Trgu bana Jelacica. Dan kasnije održat ce mimohod "Za generale" središtem Zagreba, koji ce okoncati na Trgu bana Jelacica, gdje ce njihovi gosti iz inozemstva održati govore.

Prema najavi HCSP-a, govorit ce predstavnici madarskog Jobbika, bugarskog VMRO-a, Bugarskog nacionalnog saveza, Francuske obnove i Flamanskog domoljubnog pokreta Voorpost. U isto vrijeme, na Trgu bana Jelacica trebao bi se održati skup Ujedinjeni protiv fašizma, na koji je jucer pozvala Inicijativa gradana. (B. PAVELIC/Novii list)

Bet Israel traži zabranu skupa
Židovska vjerska zajednica Bet Israel protivi se održavanju medunarodne nacionalisticke konferencije u Zagrebu koju organizira HCSP uz najavljeno sudjelovanje europskih ultradesnicarskih stranaka ciji govor mržnje i ksenofobija, upozorava u jucerašnjem priopcenju, dovodi u pitanje temeljne i Ustavom zajamcene gradanske vrijednosti i slobode. U Bet Israelu stoga vjeruju da ce nadležne institucije u Hrvatskoj uvažiti glas vecine gradana i uskratiti gostoprimstvo ovoj manifestaciji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter