Mark Twain, tata Toma Sawyera i Huckleberryja Finna

Huck i Tom, nerazdvojni prijatelji
Huck i Tom, nerazdvojni prijatelji

Točno na današnji dan prije 103 godine, 21. travnja, preminuo je Samuel Langhorne Clemens, jedan od najvećih američkih književnika. Kome se pale lampice? Dobro, dodajmo i to da je Clemens bio veliki prijatelj s Nikolom Teslom. Ide? Ne baš?

No, takva vrsta "neznanja" i ne treba čuditi jer sam ionako bezobrazno i svisoka velikom američkom autoru istaknula njegovo manje poznato, ali zato ništa manje važno pravo ime i prezime. Jer, da sam kojim slučajem u prvoj rečenici i direktno napisala njegov pseudonim Mark Twain, sumnjam da bi se našao ijedan klinac ili klinceza stariji od deset godina koji ne bi znali o kojem je piscu riječ.

Mark Twain veliki je i neponovljivi autor brojnih knjiga o dječaku Tomu Sawyeru i njegovom najboljem frendu Huckleberryju Finnu. No, krenimo redom.

Da bi živio i poslije života, Japanci vele da čovjek mora učiniti tri stvari - imati dijete, posaditi drvo i napisati knjigu. Dva od zadana tri uvjeta ostvario je Mark Twain, koji je imao dvije kćeri i napisao više knjiga, a je li i gdje posadio drvo, podatak je na koji nismo naišli. 

U svakom slučaju, njegovo se ime sto i više godina od njegove smrti veže za neke od najljepših priča o odrastanju. Za ono vrijeme koje svi prebrzo prerastemo i u kojemu su nam oči pune pitanja, srca tajni, a dani prekratki da ispunimo sve želje koje snivamo. Doba je to kada jasno razaznajemo što je pravo, a što krivo, kada se vidi tanka linija između tame i svjetla i kada nam sve, ali baš sve izgleda dokučivo i moguće. Sretno je to doba djetinjstva, pustolovina i sretnih završetaka. Upravo takve je knjige, prepune dječjih pustolovina i najluđih avantura i vratolomija kroz likove dvojice dječaka, Toma Sawyera i Huckleberryja Finna pisao Mark Twain.

No, tko je u stvari bio taj S. L. Clemens?

Put od Clemensa do Twaina bio je prilično dug i bogat. Rođen je u gradiću Florida, 30. studenog 1835. godine. S četiri godine iz države Missouri s roditeljima je preselio u lučki gradić na rijeci Mississippi. Sa školovanjem je mladi Clemens završio kada mu je umro otac. Tada je imao dvanaest godina. Prvi posao bio mu je u štampariji, nakon kojeg slijede i drugi. Bio je i kormilar parnog broda na Mississippiju, potom kratko i dragovoljac u konfederacijskoj konjici. Pridružuje se bratu i počinje raditi u rudniku srebra. Godine 1862. postao je i reporter u humorističnom listu Territorial Enterprise u Virginia Cityju, da bi dvije godine kasnije svoje tekstove počeo potpisivati pod pseudonimom Mark Twain (mornarski izraz na Mississippiju koji je označavao da je voda dovoljno duboka da brod može proći). (pripremila N. ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter