Marky Ramone's Blitzkrieg nastupili u Uljaniku

Marky Ramone na terasi Uljanika praši punk po bubnjevima
Marky Ramone na terasi Uljanika praši punk po bubnjevima

Munjevito, u svega sat i pet minuta, pred petstotinjak okupljenih sinoć su nastup na terasi Uljanika odradili Marky Ramone's Blitzkrieg. Bend za čijim se bubnjevima nalazi jedna od najvećih legendi punka, posvetivši nastup pjesmama Ramonesa, dao je publici ono što je očekivala, a bili su to neprikosnoveni hitovi davno prošlog zlatnog doba punka i novog vala.

Skoro bez stanke i praktički bez komunikacije s publikom, čak i bez predstavljanja članova benda, sasuli su dvadesetak pjesama uz dva bisa, od uvodne "Rockaway beach" do završne "Blitzkrieg bop".

- Morao sam pišati. Hvala, bile su jedine riječi Markyja Ramonea upućene publici, nakon stanke prije povratka na binu za prvi bis. Peta ili šesta pjesma bila je "Sheena is a punk rocker" s kojom je atmosfera konačno zagrijana do željene točke i baš usred prvog refrena nestaje zvuk.

Neugodnu situaciju publika prihvaća da preuzme inicijativu i sama nastavi pjevati refren, što joj je bila jedna od iznimno rijetkih prilika. Redaju se "I wanna be your boyfriend", "Now I wanna sniff some glue", "I believe in miracles" i druge da bi još bolja atmosfera bila na "KKK took my baby away", što je pak pripremilo teren za "Pet sematary". Jedna za drugom nižu se punk-rock himne koje su obilježile jedno vrijeme, a koje i danas izazivaju euforiju.

To su kratke, jednostavne pjesme, no namijenjene su publici za koju je cijena ulaznice od sto kuna bila malo previsoka da ih privuče više. Nećemo biti ni toliko strogi i prikloniti se komentarima da se zapravo radi o cover bendu jer, ipak, Marky Ramone je čovjek koji je itekako ostavio svoj trag u Ramonesima i zna svoj posao nakon 35 godina, pa neka i zarađuje na slavi bivšeg benda, ako to može, jer ostali su članovi nažalost pokojni (osim originalnog bubnjara Tommyja).

S Ramoneom su nastupili pjevač David Brooks, basist Martin Sauan i gitarist Marc Gallo, a u Pulu su došli na kraju četverodnevne jadranske mini turneje koja je uključivala Nikšić, Dubrovnik i Makarsku. (M. RADIĆ; snimio S. MILJEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter