Marjanovićeva bjelica s najboljim svjetskim uljima

Milenko Marjanović (S. Z. T.)
Milenko Marjanović (S. Z. T.)

Istarski maslinar Milenko Marjanović ovih se dana vratio iz New Yorka s najvećeg svjetskog natjecanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja okrunjen s tri zlatne i jednom srebrnom medaljom, od čega i za jedno od najboljih svjetskih maslinovih ulja, istarsku bjelicu San Antonio. To je njegovo ulje ušlo u tri posto najboljih svjetskih maslinovih ulja i ocijenjeno vrlo visokom ocjenom 9 od mogućih 10.

- Na to je natjecanje pristiglo više od 700 uzoraka iz 22 zemlje svijeta, a najviše iz Francuske i Italije. Uzorke je ocjenjivao međunarodni tim stručnjaka. Stoga, dobiti nagradu i biti ocijenjen na ovom natjecanju najveći je prestiž u svijetu trgovine, ali i priznanje što se tiče kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja, rekao nam je Marjanović.

- Ulje San Antonio poslao sam u četiri uzorka monosortne kulture isključivo s istarskog lokaliteta, upravo sa željom da se u svijetu prepozna Istra kao vrhunski lokalitet za uzgoj i proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Na natjecanje su poslani uzorci sorte istarska bjelica, buža puntoža, buža ženska vodnjanska i karbonaca. Istarska bjelica, buža ženska vodnjanska i karbonaca osvojile su zlato, dok je srebro osvojila buža puntoža, ističe Marjanović.

Inače, maslinova ulja "San Antonio" Milenka Marjanovića lani su uvrštena i na listu najpoznatijeg svjetskog portala maslinara, monocultivaroliveoil.com, gdje se nalazi u vrhu sto najboljih maslinara na svijetu. Zajedno sa suprugom masline uzgaja na Vodnjanštini, na stanciji St. Antonio gdje na 30-ak hektara zemljišta za sada imamo 7.500 maslina, a cilj je zaokružiti ih na 10 tisuća i dobiti oko 15 tisuća litara ulja. Zanimljivo je napomenuti da je ovakav uspjeh postigao u nepune četiri godine bavljenja maslinarstvom. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter