Marjanovic namjerava obnoviti srušene suhozide

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suhozide u dijelu zašticenog krajolika sjeverozapadne Vodnjanštine, o cemu smo danas pisali, srušio je Milenko Marjanovic, poznat i kao vlasnik pulske tvrtke Namještaj Mima.

Prema zapisniku vodnjanskih komunalnih redara od 2. travnja ove godine, utvrdeno je da je na cestici u vlasništvu države, koju je Marjanoviceva tvrtka Stancija St. Antonio dobila u zakup kao poljoprivredno zemljište za podizanje trajnih nasada, "došlo do urušavanja suhozida i devastacije radi boljeg pristupa strojeva iz jedne cestice u drugu". U zapisniku stoji da se suhozidi nalaze u zašticenoj zoni sjeverozapadne Vodnjanštine.

Gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic potvrdio nam je da se prijava komunalnom redarstvu koju je spominjao u svom dopisu, i o kojoj smo pisali, odnosila upravo na Marjanovicevu devastaciju suhozida. No, kako navodi Vitasovic, Marjanovic je dosad vec obnovio stotine metara suhozida pa nema razloga ne vjerovati da nece obnoviti i ove na koje se prijava odnosi. Kako saznajemo, Marjanovic u zakupu ima više parcela namijenjenih uzgoju maslina.

- Po onome što znam, suhozidi koji se spominju u prijavi nisu bili u dobrom stanju, a Marjanovic je rekao da ce ih ponovno podignuti kad u masliniku provede agrotehnicke mjere i navodnjavanje. U ugovoru izmedu njega kao zakupca državnog zemljišta i države, gdje smo mi samo posrednici, postoji klauzula da se u pojedinim slucajevima ugovor može raskinuti. Ako ne podigne suhozide, insistirat cemo na raskidu ugovora o zakupu, rekao je Vitasovic.

Gradonacelnik navodi da je Marjanovic bio u gradskoj upravi te je razgovarao s njim, no još mu nije odreden rok u kojem mora obnoviti suhozide.

Devastacija suhozida na Vodnjanštini ima dodatnu težinu jer je rijec o podrucju kultiviranog krajolika na kojem su uredeni i poljski putovi u sklopu projekta Europske unije "Revitas". Uz to, prije nekoliko je godina Grad Vodnjan s konzervatorima pokrenuo zaštitu podrucja koje se prostire na potezu izmedu Vodnjana, Gajane, Barbarige i Peroja kao kultiviranog krajolika. (Petra LUKEŽ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter