Marjan Đuzel oduševio djelima Ludwiga van Beethovena

Norijada u Buzetu - učenici postavili, a profesori micali pune čaše s vodom sa stepenica (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Norijada u Buzetu - učenici postavili, a profesori micali pune čaše s vodom sa stepenica (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dugotrajni aplauzi i ovacije publike poput bravo, maestro bravo, odjekivale su iz Eufrazijeve bazilike tijekom nastupa hrvatskog pijanista Marjana Đuzela, u čijem su repertoaru posebno mjesto zauzimala djela Ludwiga van Beethovena, a kojima je potonji virtuoz svirajući na glasoviru sve prisutne oduševio. Koncert je započeo svima dobro poznatom sonatom br.1 u f-molu, Op. 2, a Đuzelovi su prsti na klavijaturi činili čuda od allegra, adagia, menuetta, a potom i allegretta, prestissima…Zatim je u nastavku odsvirao Schumannov izbor iz Bunte Blätter, op. 99, kasnije Chopinov Nocturno u c-molu, op. 48, No. 1, te na kraju Tri etide, op. 18, Sz. 72 Bela Bartoka. U bazilici svi odaslani tonovi koncertna klavira zvučali su fantastično, a sugestivni ambijent s pogledom na vrijedne freske još je više dočaravao odslušano. Publika naprosto oduševljena viđenim i odslušanim tražila je bis, a kako to već i biva, zbog velika pljeska i bili su nagrađeni za kraj od strane ovog vrsnoga pijaniste.

Đuzel je inače dopro poznati glazbeni umjetnik koji je u studenom 2016. izveo Beethovenovu Hammerklavier sonatu, op. 106 u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te postao jedan od rijetkih hrvatskih pijanista koji su izveli to iznimno zahtjevno djelo klavirskog repertoara. Laureat je brojnih natjecanja te nastupa na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. U 2017. godini nastupa i kao solist u 5. Beethovenovom klavirskom koncertu uz Orkestar Opere HNK u Splitu, a u Šostakovičevom Koncertu za klavir, trubu i gudače uz brata trubača Ivana Đuzela i Zadarski komorni orkestar. Održavao je i brojne recitale u Zagrebu, Varaždinu, Beču, Bruxellesu i drugdje, a nakon video audicija, pozvan je i na prestižno Beethovenovo natjecanje u Bonnu koje će se održati u prosincu 2017. godine.

Koncerti se Eufrazijani nastavljaju i dalje. Prvoga kolovoza nastupiti će Danijel Kralj na gitari, potom četvrtoga kolovoza  «Notte Lirica», osmoga će zasvirati «Trio 1887», 11. istog mjeseca Ivan Škreblin na pianu, a nakon njega 18. dobro znani Zagrebački gitaristički kvartet te za sam kraj 29. kolovoza Rhapsody gitar. (I. GRGAT)



Podijeli: Facebook Twiter