Mario Monti kandidat za talijanskog premijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudbina Italije, nakon najavljene ostavke Silvija Berlusconija, sad je cvrsto u rukama predsjednika Republike Giorgia Napolitana koji u naredne dana ce zapoceti konzultacije sa svim strankama oko sastavljanja nove vlade. Berlusconi mora odraditi još zadnji posao: predstaviti u parlamentu paket oštrih mjera stabilizacije sa izlazak iz krize i nakon usvajanja službeno podnijeti ostavku.

U složenoj situaciji Napolitano je po sudu mnogih komentatora povukao genijalni potez: u srijedu imenovao je bivšeg europskog komesara i priznatog ekonomista Maria Montija za doživotnog clana senata gornjeg doma talijanskog parlamenta. Nakon imenovanja uslijedio je jucerašnji službeni razgovor Napolitana sa Montijem a vec u nedjelju predsjednik Republike mogao bi mu povjeriti sastav nove prijelazne vlade.

Mario Monti (roden 1943. u Varese) je ekonomist iznimnog medunarodnog prestiža, bio je rektor i predsjednik znamenitog milanskog Sveucilišta Bocconi, od 1994. do 2004. godine bio je europski komesar zadužen za unutrašnje tržište a posebno za kontrolu pravila konkurencije. Poznata je njegova bitka sa Microsoftom Billa Gatesa koja je okoncana globom Microsoftu od preko 400 milijuna eura zbog prekršaja pravila konkurencije unutar EU. Monti vjeruje u tržište, podržava proces liberalizacije uz rigidno, cvrsto vodenje javnih racuna (conti pubblici).

Monti je vec dao prvu izjavu u kojoj je ustvrdio da ga u slucaju imenovanja za premjera ceka težak posao jer ce se morati sukobiti sa « egoizmom koji je pokvario talijansko tkivu i koji se ukorijenio u svim jedinicama lokalne samouprave, prvenstveno u regijama». Monti najavljuje teške rezove i razdoblje krvi i suza za sve.

U cetvrtak je predsjednika talijanske države zvao sam Barak Obama što dokazuje da je Napolitano središte oko kojega se vrti talijanska bliska buducnost. Europska Unija pritišce, svi cekaju na rasplet jer se teško stanje Italije odražava na cijelo europsko tržište. (E.VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter