Mario Monicelli pocinio samoubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski filmski redatelj Mario Monicelli (95) pocinio je u ponedjeljak samoubojstvo skocivši s prozora rimske bolnice u kojoj se lijecio, objavila je agencija Ansa.

Monicelli, kojeg se smatralo ocem komedije na talijanski nacin (commedia all'italiana), skocio je s prozora bolnice San Giovanni u kojoj se lijecio od raka prostate, javila je Ansa.

Filmom "Obicno nepoznati lopovi" ("I soliti ignoti") s Marcellom Mastroiannijem i Vittoriom Gassmanom osvojio je svoju prvu nominaciju za Oscara 1958. godine.

Godinu kasnije osvojio je Zlatnog lava u Veneciji filmom "Veliki rat" ("La Grande Guerra") u kojem je Italija upoznala i ozbiljno lice talijanskog komicara Alberta Sordija, a za taj je film i po drugi put nominiran za Oscara. Trecu nominaciju osvojio je za najbolji originalni scenarij za film "Drugovi" ("I compagni").



U karijeri je snimio ukupno 66 filmova, a posljednji, kratkometražni "Pustinjske ruže" prije cetiri godine. Poznati su mu još filmovi "Casanova '70", "Brancaleoneova vojska", "Prijatelji moji". U karijeri je osvojio i tri berlinska Srebrna medvjeda za najbolju režiju.

Monicellijev omiljeni glumac je zasigurno bio Alberto Sordi kojeg je volio koristiti ne samo u komedijama, vec i u dramama medu kojima se, osim "Velikog rata", istice i "Un borghese piccolo piccolo" ("Mali buržuj").

Osim što je najzaslužniji za komediju na talijanski nacin, pokazao je i da se "ozbiljne" glumce može uposliti i u filmovima lepršavih tematika pa je tako Talijanima predstavio komicno lice velikana kao što je Vittorio Gasman, ali i nezaboravne glumice hrapava glasa - Monice Vitti ("Djevojka s pištoljem").


Podijeli: Facebook Twiter