Mario Mamić izlazi iz istražnog zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački Županijski sud u srijedu je odbio USKOK-ovu žalbu i potvrdio da se Mario Mamić može braniti sa slobode uz jamčevinu u nekretnini i novcu, ukupne vrijednosti pet milijuna kuna.

Mamić će izaći iz Remetinca nakon upisa založnog prava na ponuđenu nekretninu vrijednu preko 4,5 milijuna kuna te uplate ostatka u gotovini. Potom će biti doveden na sud kako bi pred sutkinjom istrage obećao da se na slobodi pridržavati određenih mjera opreza, među kojima je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je Hini da se će ročište sazvati čim sud dobije dokaz o upisu založnog prava te uplaćenom novcu, što se može dogoditi već u srijedu poslijepodne.

Sud je prihvatio i izmijenjenu ponudu suosumnjičenog poduzetnika Sandra Stipančića. U njegovu slučaju založno pravo na nekretninu vrijednu četiri milijuna kuna treba upisati na Općinskom sudu u Bujama pa bi procedura izlaska u njegovu slučaju mogla biti duža nego za Marija Mamića.

Za Zdravka Mamića odluka najranije u petak

Uz njih i navodnog organizatora izvlačenja novca iz Dinama, izvršnog predsjednika tog kluba Zdravka Mamića, u Remetincu je i poduzetnik Igor Krota koji nije ni ponudio jamčevinu. Peti osumnjičenik, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović od početka istrage se brani sa slobode.   

Sud je u ponedjeljak prihvatio izmijenjeni prijedlog jamčevine za Zdravka Mamića koji je u drugom pokušaju ponudio jednu nekretninu i nešto više od 6,3 milijuna kuna u gotovini. 

Prema novom prijedlogu Mamić će se moći braniti sa slobode uz upis založnog prava na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 milijuna kuna, dok će ostatak do 14 milijuna kuna, koliko mu je ranije određeno za izlazak iz Remetinca, uplatiti u gotovini.

Kako se USKOK nije odrekao prava žalbe na tu odluku, a žalbeni rok je do četvrtka, o njegovu izlasku iz istražnog zatvora ništa se neće znati najranije do petka.

USKOK sumnja da je iz Dinama ukupno izvučeno preko 200 milijuna kuna

Nova USKOK-ova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, kojega se već ranije teretilo za više od sto milijuna kuna izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora koji je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni USKOK navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.

Tužiteljstvo je u nastavku istrage posumnjalo da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje aktualnog čelnika HNS-a Damira Vrbanovića, tada glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

U prvom dijelu USKOK-ove istrage, pokrenute početkom srpnja, Mamića se tereti da je nizom nedjela zajedno s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter