Mario Kontošić najbolji amaterski slikar u državi

Mario i Divna Kontošić s pobjedničkom slikom
Mario i Divna Kontošić s pobjedničkom slikom

Mario Kontošić, član medulinske udruge MedulinArt, dobitnik je ovogodišnje nagrade Hrvatskog sabora kulture na 29. susretu zavičajnih likovnih stvaralaca Hrvatske koji je prošloga mjeseca održan u Splitu. Umirovljeni 64-godišnjak slikom "Istria - terra mia" probio se do samog vrha među 400 nominiranih radova, od kojih je potom selektirano 280, da bi prosudbeno vijeće za izlaganje odabralo njih 110. Nagrađena slika napravljena je u tehnici akrila, a na njoj je veduta iz Grožnjana prema Motovunu.

- Skica je napravljena još 2011. na jednom računu, a nacrtao sam je 2012. Te je godine izložena u Grožnjanu. Sliku sam uokvirio sam, i to kolcima za pomidore. Tijekom izložbe zvao me predsjednik Udruge hrvatskih likovnih stvaralaca i rekao: "Mi dolazimo s dva autobusa iz Zagreba radi vas, da vas vidimo". Kad su stigli prvo su mi čestitali i pitali što me sam po struci. Odgovorio sam: "Umirovljenik".

"Ma ne, ne", rekli su, "Što ste po struci?", inzistirali su. Rekao sam da sam automehaničar, što im je bilo zanimljivo jer su svi su ostali imali za sobom neke škole ili tečajeve slikarstva. Pitali su me gdje sam naučio tako slikati, a ja sam im pokazao svoju suprugu i rekao: "Ovo je moja mentorica".

Vjerojatno su očekivali da imam duge lase, da sam boem, mršav, kad tamo umirovljenik sa štapom. Počeo sam slikati gledajući suprugu koja je veliki stvaralac, akvarelist. Slikam oko 12 godina, a najviše mi leži akril. Od svih uspjeha u životu, ovo je najveći. Za mene ova nagrada predstavlja životno djelo, priča kroz smijeh Mario. (Napisala i snimila T. GRBIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter