Marinove Dvije obale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu pazinske Zajednice Talijana predstavljena je knjiga Biagia Marina "Le due rive" (Dvije obale) koja je objavljena u nakladi izdavacke kuce Diabasis iz Reggio Emilije, a u sklopu medunarodnog projekta "INTERREG IIIA - Tranfrontaliero adriatico". Prilicno brojnu publiku na pocetku promocije pozdravili su predsjednica pazinske Zajednice Talijana Gracijela Paulovic te u ime suorganizatora ove promocije, srednjeueropskog intituta za kulturu sa sjedištem u  talijanskoj Gorici, njen glavni tajnik Paolo Geotti, a knjigu su predstavili urednik Marco Giovanetti i recenzent i pisac predgovora Elvio Guagnini.

Ovaj dogadaj nadrasta znacaj obicne književne promocije zato jer je prvi put u novijoj povijesti Pazina na jednom kulturnom dogadaju bilo rijeci o Biagiju Marinu, piscu rodenom u talijanskom Gradu 1891. godine, koji je dio svoga školovanja proveo u talijanskoj gimnaziji Gianrinaldo Carli u Pazinu; velik dio svoje literature, kako poezije tako i proze, posvetio je Istri i istarskim temama, a 1982. godine bio je cak kandidiran za Nobelovu nagradu.

Marinove su pjesme pisane u dijalektu, pa se u knjizi uz originalni tekst donosi i prijevod na talijanski standardni jezik, a i prozni su mu tekstovi izrazitog poetskog naboja, cak i kad su, poput najduljeg medu njima koji je posvecen Pazinu, autobiografskog karaktera.


Podijeli: Facebook Twiter