Marino Roce ostaje na celu istarskog HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marino Roce opet je izabran za predsjednika HDZ-a Istre na osmosatnoj izbornoj skupštini u Pazinu zapocetoj u petak navecer i završenoj u subotu.

Za celno mjesto istarskog HDZ-a natjecalo se šest kandidata - Nenad Boršic, Ninoslav Mogorovic, Marino Roce, Patrik Sever, Mario Sošic i Lovorka Tomicic. U prvom krugu glasanja održanom u 22.30 sati u petak nitko nije dobio potrebih 50 posto plus jedan glas izaslanika, kojih je u Pazin došlo 200 od ukupno 271.

U drugi krug su se plasirali Roce i Tomicic, a u glasanju održanom pola sata nakon ponoci i uz manje izaslanika nego u prvom, više je glasova dobio Roce, što je 40-ak HDZ-ovaca s najvecom kondicijom, koji su i dali razriješnicu starom vodstvu, docekalo oko 2.30 sati u subotu.

Tajnim je glasanjem izmedu 60 kandidata izabrano 27 clanova Županijskog odbora dok je 34 kandidata bilo za 16 mjesta izaslanika za stranacki sabor. Javnim glasanjem je izabrano pet clanova Nadzornog odbora.

Finale izbora u istarskom HDZ-u je prošao u komornoj atmosferi kako su zamijetili i neki od njegovih sudionika. Nakon Rocetova izvješca o cetverogodišnjem radu stranke u Istri rasprave gotovo da i nije bilo.

Na izjavu Ninonslava Mogorovica da HDZ Istre nema programa reagirao je Roce u svom izlaganju rekavši da je HDZ na lokalne izbore išao s programom kojeg se drži i dalje te da se stranka izjašnjavala o Brijuni rivijeri, Rockwollu, bolnici i drugim važnim temama. - Vec dugi niz godina živim s HDZ-om, kaže Roce i najavljuje da se treba ici dalje, truditi se da HDZ doslovno bude zajednica i da se kao u obitelji slogom, snagom i podrškom radi na demokratizaciji stranke i da se od središnjice traži da ih poštuje. - Mi živimo u Istri i mi cemo Istru najbolje osmisliti, veli Roce. Zbog razilaženja SDP-a i IDS-a ovdje se stvara novi prostor u kojem HDZ mora sve više djelovati, smatra Roce.

Lovorka Tomicic isticala je da HDZ-u treba vratiti identitet jer dotaknuto je dno domoljublja i državotvornosti. Obaveza je nastaviti putem koji je zapoceo Tudman. - U srcu treba zadržati pravi identitet, a nastaviti s pogledom unaprijed te podmladiti stranku i imati povjerenje u mlade, porucila je Tomicic. (S. BENIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter