Marino Ivancic župan na letu dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obecao im je novo parkiralište kod cimitra, a Homjani i grašcaki izabrali su ga za župana najmanjeg grada na svijetu u kojem danas živi svega 23 stanovnika. Marino Ivancic iz Brnobici novi je humski župan na letu dan, a za ovu se funkciju nije izborio samo obecanjima.

Ponosni otac najmladeg stanovnika Humšcine malenog Patrika, koji je navršio tek godinu dana, najocitiji je dokaz da "taša celibe" ili porez na neženje, dažbina koju je uveo jedan od prethodnih župana, daje rezultate.

Novog župana glagoljaškog Huma, u ceremonijalu pucke predstave na domacem dijalektu, u gradskoj je loži - baš kao nekad - druge subote u lipnju izabralo jedanaest sudaca.

- Ni vreme ni mesto za škercat. So vremena teška i treba biti štabeli župan, porucili su suci. Dosadašnji župan Franko Blagonic svom je nasljedniku, doduše nerado, predao župansku palicu i kljuceve Polace.

"Raboš puvije da je naš novi župan Marino Ivancic od Brnobici", obznanio je Blagonic veselom puku. Umjesto zaokruživanjem imena na izbornim listicima, Homjani svoga župana biraju uz pomoc Boga i raboša, urezivanjem crta kosirom u raboš, drvenu palicu.

U prošlosti su gotovo sva veca mjesta u Istri, svi komuni, birali svoga župana. Prastari hrvatski obicaj iz 12. i 13. stoljeca održao se samo u Humu, a prije 33 godine obnovila ga je rocka Katedra Cakavskog sabora.

U sklopu Dana Huma, najvece fešte najmanjeg grada na svijetu, održan je peti susret sviraca vijulini i srodnih glazbala iz sastava gunjci Z vijulini sopu muškardini, koji su vodili Vladimir Pernic i Mirjana Pavletic.

Udruga Hum i Katedra Cakavskog sabora iz Roca organizirale su i izložbu fotografija i prezentaciju fotomonografije "Hum najmanji grad na cijelome svijetu", autorski rad eminentnih hrvatskih fotografa, clanova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju, okupljenih u Udrugu Foto art unija iz Zagreba.

U Humu je nastupila limena glazba KUD-a Istarski željeznicar iz Roca i muška klapa Boškarin, a uz plesnu zabavu i grupu Kolaž na istocnom ulazu u gradic mladi su mogli uživati u techno partyju Minority Connection vol. 5.


Podijeli: Facebook Twiter