Marino Floris u 64. godini objavio svoj prvi CD

Marino Floris i Vokalna grupa ZT Bala (A. POKRAJAC)
Marino Floris i Vokalna grupa ZT Bala (A. POKRAJAC)

Nakon gotovo 50 godina bavljenja glazbom 64-godišnji Marino Floris, čije se pjesme nekoliko posljednjih godina sve češće mogu čuti na Radiju Puli, pa i na njenoj top listi, izdao je svoj prvi samostalni nosač zvuka.

CD, kojem je nakladnik baljanska Zajednica Talijana, predstavljen je pred brojnom publikom u nagrađivanoj sportskoj dvorani. Snimao se i dorađivao punih pet godina, pa je osam objavljenih skladbi u istrovenetskom, ali i u stilu talijanske kancone, zavidne produkcije.

Nastup Marina Florisa i njegovih gostiju došli su pogledati njegovi sumještani Baljani, ali i brojni prijatelji iz Vodnjana i Galižane kojoj je posvećena jedna od objavljenih osam pjesama. Iako nosi naziv po prvoj objavljenoj "Ola xe le notolade", najpoznatija je pjesma sa CD-a "Moreda" Maura Giorgija, na tekst baljanske pjesnikinje Rosanne Berne', s kojom je Floris osvojio drugu nagradu na ovogodišnjem festivalu istrovenetskih napjeva u Bujama.

Najveći broj pjesama sa albuma skladao je Gianni Signorelli, Puljanin nastanjen u Trstu. Jednoj, "Rosa Rosanna" autor je Bruno Krajcar, a osim dvije pjesme Rosanne Berne' za ostalih šest stihove je napisao Valmer Cusma, koji je i potaknuo Florisa na izdavanje samostalnog CD-a.

Aranžmani su Maura Giorgija, a za pjesme "Passando per Valle" potpisuje ga Alen Vitasović. Dva dueta na CD-u sa Florisom su izvele Eva Čiček i Samantha Leornardelli, a za zvučnu sliku pobrinula se i Vokalna grupa ZT Bale, koju godinama vodi.

U ležernom stilu nosač zvuka Marina Florisa predstavio je Valmer Cusma.

Floris se prisjetio svojih vodnjanskih glazbenih početaka 1965. u grupi Semafori, s kojom je tri desetljeća nastupao diljem hrvatskog i slovenskog dijela Istre. Za dugačak put samoukog glazbenika najzaslužniji je kolega iz Semafora profesor Eddy Svich, sadašnji voditelj zbora "Lino Mariani", koji je na predstavljanju posvjedočio da je Floris bio i ostao izuzetni talent.

Gianni Signorelli, koji je za Florisa počeo skladati na poticaj Valmera Cusme, rekao da ga nije trebalo dugo nagovarati jer je odmah osjetio da je iskusni baljanski pjevač vrsni interpret, koji će moći prenijeti slušateljima emocije pjesama.

Prvi gost Marina Florisa bio je mladi, već dokazani Ivan Bottezar, drugi sa ovogodišnjeg MIK-a. Svoj veliki interpretativni talent pokazala je i Erika Belle' iz Momjana, koja je već nastupala na festivalu Sanremo junior u znamenitom Aristonu.

Ni ovaj put nisu izostali supružnici Biba i Vlado Benussi, koji svoju dugogodišnju karijeru nadopunjavaju otkrivanjem mladih talenata. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter