Marino Baldini: Odreći ću se razlike u plaći

Marino Baldini (M. ANGELINI)
Marino Baldini (M. ANGELINI)

Marino Baldini, 50-godišnji SDP-ov načelnik Vižinade, jedini je Istranin koji odlazi u Europarlament. Arheolog, povjesničar umjetnosti i magistar društvenih znanosti, Baldini na listu za EU-parlament dolazi iznenada, kao zamjena za SDP-ovu saborsku zastupnicu Tanju Vrbat.

Oženjen je i otac troje djece, član je mnogih kulturnih vijeća i udruga kulture. Služi se engleskim, njemačkim i talijanskim jezikom. Na ovim je izborima osvojio ukupno 1.664 glasa, od kojih na svom terenu u Vižinadi 84,3 posto glasova.

- Za što ćete se konkretno zalagati u Europarlamentu i hoćete li zastupati isključivo politiku stranke?

- Prva i osnovna zadaća europarlamentaraca je predstavljanje građana i rad koji vodi računa o njihovim potrebama. U tom smislu zastupnik djeluje u različitim komisijama i klubovima, odnosno krilima stranaka, odborima i komisijama. Iz toga proizlaze sve ostale aktivnosti.

- S obzirom na slab odaziv birača, je li upitna legitimnost ovih izbora, a time i vas kao izabranih zastupnika? Naime, Vi ste nepoznato lice na razini Hrvatske, a u Bruxelles vas odvode svega 1.664 glasa?

- Svi smo priželjkivali veću izlaznost. Barem na razini one koja je zabilježena u Općini Vižinada. Izlaznost međutim nije element delegitimacije zakonski izabranih zastupnika. Sigurno će trebati više izbornih ciklusa da se glavni akteri na EU-izborima izbore za kvalitetniju i snažniju prepoznatljivost.

- Hoćete li se odreći razlike između plaće hrvatskog saborskog zastupnika i plaće u Europskom parlamentu u korist Zaklade "Ana Rukavina"?

- Odreći ću se razlike u plaći u humanitarne svrhe, kako smo predizborno dogovorili. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter