Marinku Škari nagrada za znanost

Marinko Škare (Arhiva)
Marinko Škare (Arhiva)

Dr. sc. Marinko Škare, profesor na pulskom FET-u "Dr. Mijo Mirković", dobitnik je nagrade za znanost za 2014. godinu, koju dodjeljuje Državni odbor za podjelu državnih nagrada za znanost. Odbor je 2012. godine utemeljio Hrvatski sabor.

Škare je, kako stoji u obrazloženju, nagrađen za značajno znanstveno dostignuće u području društvenih znanosti, polje ekonomije, za velik broj objavljenih radova u uglednim međunarodnim časopisima, kojima se uspješno uključio u međunarodnu raspravu o aktualnim teorijskim problemima neoklasične škole ekonomske misli i to kritičkim pristupom i ekonometrijskim propitivanjem veza između triju bitnih makroekonomskih varijabli - inflacije, zaposlenosti i rasta - u raznim zemljama i razdobljima.

- To je veliko priznanje, budući da sam prvi sa Sveučilišta, a mislim i s FET-a, koji je nagrađen, a to je veliko priznanje i za pulski Fakultet i za Sveučilište. U znanosti i na Fakultetu sam 21 godinu i objavio sam više od 130 radova u referiranim časopisima, od toga 40 u međunarodnim citiranim časopisima. Konkretan moj doprinos su radovi objavljeni 2014. godine u najvećoj znanstvenoj bazi Web of Science.

Riječ je o znanstvenom doprinosu tih radova i moga istraživanja u formiranju originalne teorije zlatnog trokuta (The golden triangle). To je izvorna teorija koju sam razvio, zajedno s profesorom Shoumitrom Sharmom, a koja je objavljena 2010. godine u međunarodnom časopisu Journal of Policy Modeling, izjavio je Škare. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter