Marinko Krtinic robijat ce 7 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanin Marinko Krtinic (22) u zatvoru ce zbog ubojstva 19-godišnjeg Puljanina Vilija Šilipetra biti 7 umjesto prvotno izrecenih 10 godina zatvora. Odluka je to Vrhovnog suda koji je djelomicno uvažio Krtinicevu žalbu na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Puli, ali samo u dijelu koji se tice sankcije.

Prvostupanjskom presudom Krtinic je proglašen krivim jer je 21. lipnja 2008., u blizini Mornaricke crkve na Stoji u Puli, oko 21.15 sati Šilipetru nožem s oštricom dužine devet i pol centimetara zadao smrtonosnu ozljedu trbuha. Šilipetru je život tada spašen zahvaljujuci brzoj lijecnickoj intervenciji. U daljnjem lijecenju transplantirana su mu crijeva, ali je 24. srpnja lani preminuo jer je njegovo tijelo odbacilo organe.

Vrhovni sud smanjio je kaznu Krtinicu jer smatra da, premda je prvostupanjski sud ocijenio Krtinicevu mladost (u vrijeme nedjela imao je 20 godina) kao olakotnu okolnost, ipak nije u dostatnoj mjeri vrednovao njegov status mladeg punoljetnika i obilježja njegove licnosti (emocionalnu nezrelost utvrdenu po vještaku psihijatrijske struke).

Takoder, Vrhovni sud smatra da se Krtinicu nije trebalo suditi po Zakonu o sudovima za mladež, pa tako niti primijeniti maloljetnicku sankciju jer se ne radi o nepromišljenom mladenackom deliktu. Naime, u žalbi na presudu Krtinic je putem svojih odvjetnika predložio da se zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, povrede Kaznenog zakona, pogrešnog i nepotpuno utvrdenog cinjenicnog stanja i odluke o kazni prvostupanjska presuda ukine i vrati pulskom sudu na ponovno sudenje pred izmijenjenim sudskim vijecem.

Predloženo je i da se presuda preinaci izricanjem kazne maloljetnickog zatvora u kracem trajanju, no Vrhovni sud ustvrdio je da je optuženi u pravu samo u dijelu koji se odnosi na odmjeravanje kazne te ju je smanjio za tri godine.

Podsjetimo, Krtinic je, iznoseci svoju obranu, ispricao da se 21. lipnja 2008. navecer s ocem i njegovim autom dovezao do autobusnog stajališta na Stoji gdje su se inace okupljali Vili i njegovo društvo. Kazao je da nije znao, a niti vidio da je njegov otac imao pištolj kada je prilazio mladicima te da je on iz auta izašao kada je vidio da su mladici okružili njegovog oca, odnosno kada ga je Vili odgurnuo.

Ispricao je da je tada iz auta uzeo nož bojeci se za oca, a kada se približio Viliju, ovaj ga je ošamario i još nekoliko puta udario pa je tada izvadio i otvorio nož. Kada ga je Vili udario ispod oka Krtinic je kazao da je "sve stalo". No u tezu obrane da se Vili u naguravanju sam nabo na Krtinicev nož sudsko vijece nije povjerovalo te je odbacilo mogucnost da je Krtinic ubo Vilija u nužnoj obrani ili njezinom prekoracenju.

Krtinic se nalazi u zatvoru od izricanja nepravomocne presude 14. prosinca 2009., a u sedmogodišnju zatvorsku kaznu uracunava mu se i vrijeme koje je tijekom istrage proveo u pritvoru, odnosno period od 21. lipnja do 20. kolovoza 2008.


Podijeli: Facebook Twiter