Marinela pokrenula "Buzetske humanitarce"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preko društvene mreže odlucila je pokrenuti humanitarnu akciju. Otvorila je facebook profil "Buzetski humanitarci" i prikuplja hranu, higijenske potrepštine, odjecu, obucu i igracke. Njena je misija svaki mjesec pomoci barem jednoj obitelji, djetetu ili starijoj osobi.

- Umjesto da si kupim majicu, a imam ih nekoliko u ormaru, odvojim novac za malu špežicu i usrecim nekoga kome je to potrebno, pojašnjava svoje motive 24-godišnja Marinela Drašcic iz Svetog Martina. Ovoj pripadnici internet generacije dobro su poznati dometi društvene mreže.

- Preko Facebooka je najlakše doci do informacije i najlakše ju je proširiti. Profil "Buzetski humanitarci" otvorila sam krajem prošle godine i vec imam oko 240 prijatelja. Kada bi samo nekoliko njih mjesecno izdvojilo kilu brašna ili šecera, nitko sretniji od mene, prica Marinela.

Iako je nezaposlena (završila je tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu i traži stalni posao u struci) Martina je od onoga što povremeno zaradi odlucila svaki mjesec odvojiti manji iznos. Na pitanje kako je došla na ideju da otvori Facebook profil "Buzetski humanitarci", kaže da ju je na to potaknuo prilog televizijskog voditelja Roberta Zubera o bratu i sestri koji žive sami u trošnoj kucici.

- Prvo sam se rasplakala, a onda odlucila i sama nešto napraviti te jednom na mjesec jednoj obitelji poslati paket s hranom, simbolicno, da znaju da netko misli na njih. Buduci su danas svi na fejsu, prvo sam na svom profilu pozvala potencijalne donatore no nitko se nije javio. Otvorila sam stoga poseban profil "Buzetski humanitarci" i na internetu potražila udruge koje se time bave, prica Marinela.

Mlada humanitarka kontaktirala je udrugu "Mali zmaj" iz Zagreba koja vec duže vrijeme organizira humanitarne akcije. Zamolila je da joj jednom mjesecno predlože kome pomoci i tako je uoci božicno-novogodišnjih blagdana pokrenula akciju za obitelj s jedanaest djece iz okolice Zagreba.

- Pokrenula sam akciju, no ponovo se nitko nije javio. Razocaralo me i vec sam mislila ukinuti profil i to sam napisala na statusu. U svakoj akciji i sama sam donator stoga sam otišla u Trst i kupila nešto hrane, odlucna da toj obitelji barem sama pomognem. Tada su se, valjda potaknuti mojim izljevom razocaranja, javili i drugi donatori s buzetskog podrucja. Odazvali su se uglavnom mladi, otprilike mojih godina. Netko je donio brašno, netko ulje, marmeladu iz kucne radinosti. Spakirala sam namirnice i poštom ih poslala udruzi "Mali zmaj" koja ih je zatim proslijedila do konacnog odredišta i uspjeli smo zajedno uljepšati predblagdanske dane brojnoj zagrebackoj obitelji. Neopisivo je koliko te može usreciti spoznaja da si nekome pomogao. Ponosna sam sve koji su se ukljucili u ovu akciju, kaže Marinela.

Ona u ovom mjesecu namjerava prikupiti hranu za dvije obitelji lošijeg materijalnog stanja iz Nove Gradiške i Zagorja, jednu peteroclanu, s troje male djece, i drugu dvoclanu, za oca i njegovoj desetogodišnju kcerkicu. Prikuplja hranu, proizvode koji mogu duže stajati, šecer, sol, brašno, mlijeko, paštu, ulje, rajcicu, umake, povrce, voce, marmelade, cajeve, namaze, griz, puding. Novac ne sakuplja, eventualno bude li potrebno za poštarinu, i to iskljucivo ukoliko se bude slalo više od dva, tri paketa jer se onda nakupi dosta poštarine. Donacije za ove dvije obitelji prima do 23. sijecnja. Povezala se i s pulskom udrugom "Naš san njihov osmijeh" i želja joj je pomoci obiteljima s istarskog i naravno buzetskog podrucja.

- Sada je red na vama da svojom donacijom barem na tren uljepšate neciji život, porucila je Marinela svim prijateljima Facebook profila "Buzetski humanitarci". (Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter