Marine u Porecu i Rovinju jedine bez zagadenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatska je pomorska država i vrijeme je da se tako pocnemo ponašati. Istraživanje o zagadenju obale i otoka, koje smo predstavili, naš je prilog u razvoju pomorske orijentacije zemlje", kaže ekolog dr. Ante Kutle, predsjednik udruge Lijepa naša, koja je upravo javnosti predstavila "Atlas sedimenata obalnog podrucja i otoka hrvatskog dijela Jadranskog mora".

U toj znanstvenoj knjizi, ciji su autori dr. Jasmina Obhodaš s Instituta "Rudera Boškovica", dr. Vladivoj Valkovic iz tvrtke A.C.T. te dr. Ante Kutle, sabrani su podaci iz petogodišnjeg istraživanja jadranskog podmorja.

"U pet godina istraživanja sedimenata obala i otoka uzeli smo osam stotina uzoraka iz razlicitih dijelova Jadrana", napominje dr. Kutle. "U njima smo otkrili 16 razlicitih elemenata, medu kojima su neki štetni za ljudsko zdravlje, dok su drugi prirodni i ocekivani. Recimo, normalno je pronaci kalcij, ali pojava metala, medu kojima je najviše bakra, cinka i olova, pokazuje zagadenje. Tocnije, pronašli smo cetiri elementa kojima ne bi trebalo biti mjesto na morskome dnu", dodaje predsjednik udruge.

Ante Kutle objašnjava da je najrašireniji bakar, cije je prisustvo potvrdeno u svim istraženim lukama i marinama. "Jedino marine u Porecu i Rovinju nisu zagadene bakrom ili drugim metalima", kaže naš sugovornik.

Naglašava da metali i druga zagadenja mogu doci do morskog dna preko rijeka i kanalizacija koje se ulijevaju u Jadran, ali da su opasne i boje s brodova koji njime plove.

"Zagadivaci su naše male kraške rijeke u Dalmaciji, kao i velika talijanska rijeka Po, koja zagaduje cijelo Jadransko more. No, i boje s brodova su opasne jer su otrovne. One služe da se na brodsku oplatu ne bi lijepile alge, morske životinje i razne biljke, koje onda usporavaju i otežavaju brodove. Otrovne su, imaju u sebi metale, koji dolaze u more. Tamo zagaduju sve ribe, pa prehranom dolaze u covjeka", smatra Kutle.

Napominje da je istraživanje, publicirano u knjizi, prvo takve vrste u nas. "Mi smo napravili temelj za nova istraživanja koja ce pratiti sedimentaciju morskog dna. To je, napokon, posao države, koja se mora baviti zaštitom mora i života u njemu", naglasio je.


Podijeli: Facebook Twiter