Marina Vujčić: Knjige me spašavaju!

Suton uz knjigu: Ivica Ivanišević, Marina Vujčić, Predrag Lucić i Branimir Pofuk (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)
Suton uz knjigu: Ivica Ivanišević, Marina Vujčić, Predrag Lucić i Branimir Pofuk (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Predstavljanje knjiga Marine Vujčić, uspješnice "Mogla sam to biti ja" te njezinog najnovijeg romana "Susjed", dobitnika nagrade V.B.Z.-a i Tisak medije za najbolji roman, održano je pred iznimno brojnom publikom u nedjelju navečer na 21. Sajmu knjige u Istri.

O autorici i njezinim knjigama govorili su Ivica Ivanišević, Branimir Pofuk i Predrag Lucić.

Napeto i sofisticirano

Govoreći o nagrađenoj knjizi "Susjed", Pofuk je naglasio da je to priča o ženi srednjih godina, podstanarki s prosječnim zaposlenjem u državnoj službi i prosječnim željama i nadama, koja se zaljubljuje u susjeda kojega svakoga jutra sreće na stubištu. Iako osim pozdrava ne izmjenjuju druge riječi, štivo se uskoro pretvara u napetu psihološku dramu, premda tu, kako je rekao Ivanišević, nema ubojstva, krvi, i drugog, no roman je napet i pisan na sofisticirani način, upravo kao i njezina knjiga "Mogla sam to biti ja".

Iako predstavljači nisu htjeli otkriti previše detalja o "Susjedu", saznaje se da će ta sasvim prosječna žena iskoračiti iz svoje prosječnosti i preobraziti se u potpuno drugačiju osobu, a to je ujedno i roman o samoći, nevidljivosti i otuđenju u širem smislu.

Terapeutska moć pisanja

U romanu "Mogla sam to biti ja" kod psihijatrice na terapiju odlaze tri žene: djevojka čiji je partner stradao, spisateljica u blokadi i žena koja pripovijeda svoj život. A i psihijatrica ima svoju priču.

- Kod Marine Vujčić vidljiva je terapeutska, iscjeliteljska moć pisanja, ali i ozbiljan spisateljski talent. Radi se o knjigama gdje se bavila svakodnevnim stvarima, to su knjige koje se drže i ne ispuštaju do posljednje stranice, veli Ivanišević, dok je Pofuk evidentirao preciznost njezina jezika, tečan stil i jasan pripovjedački pristup.

Na upit Predraga Lucića pomažu li knjige, Marina Vujčić odgovorila je da "knjige je spašavaju".

Istaknula je da joj je bilo jako teško napisati "Mogla sam to biti ja", da je osjećala da mora napisati tu knjigu, ali da nije bila sigurna mora li je, odnosno može li je objaviti. Bilo je govora i o njezinim likovima koji "se traže", a naglasila je i da za svaku svoju knjigu provede istraživanje, te kada bi sastavili sve osobine njezinih likova, dobila bi se normalna osoba.

Veli i da je minuciozno radila i istraživala za svoje romane, te da se igrom slučaja dogodilo da su ta dva njezina romana ugledala svjetlo dana u tako kratkom vremenskom razdoblju.

Na proljeće će izaći i njezin, kako ga je nazvala epistolarni roman nastao u paru s Ivaniševićem, a imat će naslov "Otpusno pismo". (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter