Marina Veruda neravnopravna na tržištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijece Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) na svojoj je posljednjoj sjednici na zahtjev Tehnomont marine Veruda donijelo mišljenje u kojem se navodi da je, odlukom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o produljenju koncesije na pomorskom dobru radi gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautickog turizma Veruda, ta marina stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na druge koje obavljaju istu djelatnost.

Povlaštene marine u sastavu ACI-ja


Kako kažu u obrazloženju, odredbe odluke Vlade o izmjeni odluke o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luka posebne namjene - luka nautickog turizma u sastavu ACI-ja - Pula, Rab, Šimuni, Žut, Skradin, Trogir, Milna, Vrboska, Palmižana i Korcula - kojima se produžuje trajanje koncesije uz zadržavanje visine koncesijske naknade na zatecenoj razini, nisu sukladne odredbama Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru u dijelu koji se odnosi na visinu koncesijske naknade.

Vladinom su odlukom, naime, te naknade za spomenute marine utvrdene na znatno nižoj razini od minimalnih iznosa propisanih uredbom cime su marinama osigurani povoljniji uvjeti poslovanja u pogledu placanja koncesijske naknade u odnosu na ostale marine na koje se primjenjuju koncesijske naknade iz uredbe, medu kojima je i Tehnomont marina Veruda.

"Time se, bez opravdanog razloga koji bi bio poznat ovoj agenciji, primjenjuju nejednaki uvjeti na mjerodavnom tržištu gospodarskog korištenja luka nautickog turizma za obavljanje istovrsnih poslova što dovodi ili bi moglo dovesti do narušavanja tržišnog natjecanja na tom tržištu", piše u obrazloženju Agencije.

Dodaju da na temelju prikupljenih podataka nije razvidno zašto su primijenjeni razliciti uvjeti na razlicite poduzetnike, no da je s aspekta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja potrebno osigurati da poduzetnici na odredenom mjerodavnom tržištu sudjeluju ravnopravno i pod jednakim uvjetima, bez obzira na njihovu velicinu i tržišnu snagu.

Odredivanje razlicitih uvjeta prema kojima poduzetnici u istoj djelatnosti posluju na tržištu, cime neki od njih stjecu prednost pred ostalima, može dovesti do narušavanja tržišnog natjecanja na mjerodavnom tržištu, zakljucilo je Vijece AZTN-a cije je mišljenje poslano na uvid Vladi i Ministarstvu gospodarstva.

Zbog koncesije odustali od ulaganja


Od direktora Tehnomont marine Veruda Seana Lisjaka doznali smo da su zadovoljni ovakvim mišljenjem Vijeca AZTN-a, a kojim su se potvrdile cinjenice koje tri godine uporno dostavljaju Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvu financija i drugim nadležnim institucijama.

- Cinjenica je da se jedino na naše poduzece, koje postoji od 1977. godine, primijenila visina koncesijske naknade koja je proizašla iz Uredbe o postupku davanja koncesijske naknade od 18. veljace 2004. godine, dok za druge marine, koje su takoder navedene u mišljenju AZTN-a, a koje su u isto vrijeme predale zahtjeve za produženjem koncesije, nije. Radi se o tome da je pocetkom 2008. godine našem poduzecu odredena koncesijska naknada od 10 kuna po cetvornom metru zauzete površine i cetiri posto na ukupan prihod. Usporedimo li tu novoodredenu visinu koncesijske naknade u odnosu na prijašnju, te usporedimo li gotovo sve ostale marine, jednostavno dolazimo do toga da se radi o povecanju od 14,28 puta za naknadu fiksnog dijela i dva puta za naknadu varijabilnog dijela koncesijske naknade, pojasnio je Lisjak.

Kaže da mu je s jedne strane drago da je Agencija svojim mišljenjem potvrdila njihove žalbe, a s druge strane svjesni su ipak da su sve ovo vrijeme, od 2008. godine naovamo, placali najskuplju koncesiju od postojecih marina te da su bili primorani i odustati od planiranih ulaganja u povecanje kapaciteta i kvalitete usluge ove pulske marine.

- Daljnji koraci koje bismo ocekivali od nadležnih institucija, prvenstveno od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, bili bi da se odmah ukine sporna Uredba o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru te da se visina koncesijske naknade Tehnomont marine Veruda d.o.o. vrati na prijašnje iznose koji su važili prije produžetka koncesije u 2008. godini. Nipošto se ne slažemo s pojedinim prijedlozima koji su dolazili iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da se i ostalim marinama povecaju koncesijske naknade, jer smo svjesni da bi to i za njihovo poslovanje predstavljalo ogromno opterecenje i proizvelo brojne neželjene posljedice.

Sporna uredba, koju je na našem slucaju primijenilo Ministarstvo mora, ambiciozno je zamišljena u 2003. i 2004. godini kada se nije nazirala nadolazeca kriza i opca recesija svjetskog i našeg gospodarstva. Danas je slika sasvim drugacija i potrebno se boriti svim mjerama za ocuvanje, razvoj i poticanje svih segmenata našega gospodarstva. Stoga bi ukidanje ili stavljanje van snage Uredbe o postupku davanja koncesije pod ovakvim uvjetima bio dobar korak u ocuvanju nautickog turizma u cijelosti i omogucilo pripremu za sve jacu nadolazecu konkurenciju u europskoj tržišnoj utakmici, rekao nam je Lisjak.

Tek za kraj, kaže, svjesni su da mišljenje Vijeca AZTN-a možda nema takve provedbene ucinke kakve bi ocekivali, ali daje dodatni poticaj da do kraja ustraju u zaštiti poslovanja poduzeca i svih njegovih djelatnika, da bi kao jedna od najvecih, najstarijih i, za klijente, najljepših marina na Jadranu nastavili raditi ono što su godinama dokazali da znaju i mogu. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter