Marina Veruda na dnevnom redu Vlade

Marina Veruda (A. MUSEMIĆ/arhiva)
Marina Veruda (A. MUSEMIĆ/arhiva)

Na dnevnom redu jučerašnje sjednice Vlade našla se i izmjena koncesije u Marini Veruda. Iako je prva pomisao bila da će Vlada konačno ispraviti nepravdu i smanjiti koncesijsku naknadu tvrtki Tehnomont Marina Veruda, koja plaća 14 puta višu cijenu no ACI za svoje marine, direktor te marine Sean Lisjak pojašnjava nam da se radi tek o formalnoj promjeni naziva koncesionara.

Još 31. kolovoza lani tvrtka Tehnomont Marina Veruda pripojena je Tehnomontu, koji je do tada bio njen stopostotni vlasnik. Od tog trenutka koncesionar čeka da se i formalno promijeni naziv tvrtke u koncesijskom ugovoru. Lisjak tvrdi da su državne institucije promptno izvijestili o pripojenju tvrtke, ali do sada Vlada to nije stavljala na dnevni red.

Što se tiče koncesijske naknade, veli kaže da i dalje ne odustaje od traženja da se ona ujednači s onima koje i ostali koncesionari plaćaju.

Naime, Tehnomont već više od pet godina plaća u pulskoj marini naknadu od 10 kuna po četvornom metru te četiri posto od godišnjeg prihoda. Za usporedbu, ACI u svim marinama plaća 0,7 kuna po kvadratu i 2,5 posto od prihoda. Tako država marinom u Verudskom zaljevu godišnje obogati proračun za tri milijuna kuna, dok joj ACI za 21 marinu plati oko pet milijuna. To možda i ne bi bilo sporno da je riječ o natječaju na kojem je netko, eto, izlicitirao visoku cijenu pa se nema što buniti, no u ovom slučaju riječ je o nepoštivanju vlastitih zakonskih akata. (piše B. ŽIŽOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter