Marijo Tot novi trener Istre 1961

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marijo Tot glavni, a Darko Raić Sudar pomoćni trener Istre 1961. Tako je izvršni direktor pulskog prvoligaša Michael Glover raspleo kadrovsku problematiku što se tiče zeleno-žute klupe na koju je doveo čovjeka koji će za većinu poznavatelja ovdašnjih nogometnih prilika biti veliko iznenađenje. Razloga je više, od činjenice da su mnogi ipak očekivali da će povjerenje ukazati Raić Sudaru, čiji su ostanak na klupi zagovarali i igrači i tehnički direktor Igor Žiković, pa do toga da je za novog trenera određen čovjek čije se ime nije pojavljivalo ni u kakvim kombinacijama, kako prije godinu dana kad se tražio nasljednik Roberta Rubčića, tako ni sad po okončanju prvog dijela sezone.

Tko je Marijo Tot? Rođen prije 44 godine u Županji, Tot je igračku karijeru tijekom koje je branio boje Intera i Celja zaključio poprilično rano, s 26 godina i odmah se okrenuo trenerskoj. Magistru kineziologije i treneru s certifikatom UEFA-e, najvišom trenerskom diplomom u nogometu, stručnost nitko ne može osporiti, kao i činjenicu da je već s 31 godinom samostalno vodio jedan prvoligaški klub, Brotnjo, čime je postao jedan od najmlađih trenera s ovih prostora kojem je povjerena takva funkcija. Put ga je potom odveo u Rijeku gdje je bio pomoćnik Robertu Rubčiću, nakon čega je stigao u Maksimir.

U Dinamu je bio pomoćnik Vahidu Halilhodžiću, a kad je ovaj u svibnju 2011. godine odstupio s klupe, preuzeo momčad s kojom je u 20 dana što je obnašao dužnost glavnog trenera osvojio prvenstvo i Kup, svladavši u finalu Varaždin. Dvostruka kruna nije mu donijela ostanak za kormilom "modrih" koje je povjereno Krunoslavu Jurčiću, a Tot je preselio u susjedstvo i preuzeo Lokomotivu koju je vodio četiri mjeseca, nakon čega je zbog loših rezultata bio smijenjen.

Uslijedio je odlazak u Aziju gdje mu je prva postaja bila Malezija, odnosno tamošnji prvoligaški Kedah. Njega je vodio godinu i pol dana, ostvario zapažene rezultate i potom se zaputio u Kinu, najprije u Harbin Yiteng, a potom u Changchun Yatai. Postao je tako prvi hrvatski trener koji je trenirao dva kineska prvoligaša, a zanimljivost je da je u oba kluba doveden kao tehnički direktor, da bi nakon loših rezultata preselio na klupu i preporodio momčad. Na proljeće se vratio u Hrvatsku, držao predavanja na UEFA-inim seminarima za trenere i čekao ponudu koja će ga zadovoljiti, a ona je stigla iz Pule. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter