Marije njeguju domacu besedu, ali i haiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marijada, predstavljanje radova pjesnikinja po imenu Marija, održana je osmi put ispred društvenog doma u Maružinima. Marijadu je predvodila Marija Sošic koja je naglasila da je ona u režiji udruge Dvegrajci, a posvecena skorom Danu opcine te Mariji od Ružara.

Rijec je o manifestaciji koja okuplja pjesnikinje te sve koje gaje ljubav prema cakavskoj rijeci, a vecer domacih stihova otvorila je Malvina Mileta iz Nedešcine sa šaljivim skecom na racun aktualnih politickih tema.

Svoje su nove stihove govorile Marija Palaziol iz Rovinja, Marija Kovac iz Grižani, Marija Družeta iz Pomera, Marija Ribaric iz Buzeta, Marija Maretic rodom iz Maružini, prvi put Marija Peruško iz Medulina koja je nedavno izdala i rjecnik medulinskog govora te Marija Sošic iz Sošici. Dio ovih stihova bit ce objavljen u cetvrtoj po redu Kolani besid, zbirci pjesama koja okuplja pjesnikinje iz Istre po imenu Marija.

Osim domace rijeci Mileta je predstavila i japansku poeziju haiku, te hajge - spoj fotografije i stihova u haiku formi. Skup je okoncao tako što je svaka pjesnikinja na svom cakavskom narjecju izgovorila nekoliko rijeci poput carapa i haljina, a potom zakljucila recenicom "Rado dolazimo u Maružine. Hvala im.", a što je pokazalo bogatstvo i razlicitost govora na tako malom teritoriju kao što je Istra.

Uslijedila je razmjena poklona nacelniku Opcine Kanfanar Sandru Jurmanu koji je pozdravio sve prisutne te procelniku Sanjinu Dimicu Boljuncicu, dok je Anton Meden iz udruge Dvegrajci pjesnikinjama urucio poklon. Druženje je nastavljeno uz ice i pice te opušteni razgovor izmedu pjesnikinja i publike.

Program su uvelicali i nastupi clanica KUD-a Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela koje su se predstavile recitacijom i pjesmom na tanko i debelo, te najmladi clanovi kanfanarskog KUD-a Dvigrad. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter