Marijanu Babiću nagrada Valovi Šibenika 2016.

Marijanu Babiću uručena nagrada Valovi Šibenika
Marijanu Babiću uručena nagrada Valovi Šibenika

Porečan Marijan Babić u lipnju je spasio život Čehu kojemu se na moru prevrnula jedrilica, dobitnik je priznanja i plakete Valovi Šibenika 2016. Ta mu je nagrada uručena proteklog vikenda na svečanosti u Šibeniku. Za taj je hrabar i nesebičan čin dobio i Plavu vrpcu Vjesnika, koja mu je predana jučer u Opatiji.

Priznanje Valovi Šibenika uručio mu je mladi šibenski jedriličar Mari Desabota, nakon proglašenja pobjednika 17. Šibenske regate krstaša, javljaju iz Jedriličarskog kluba Val. Dodjeli priznanja bili su prisutni šibenski gradonačelnik Željko Burić te mnogobrojni jedriličari, sudionici 17. Šibenske regate krstaša, koji su se pljeskom zahvalili Marijanu Babiću.

Podsjetimo još jednom na hrabar Babićev podvig, koji je na dan spašavanja, proteklog 15. lipnja, poveo 16-godišnju kćer Anabel i njenog godinu dana starijeg prijatelja Arijana Jozića. Bilo je nevrijeme i skoro noć, pa je njihova pomoć bila Babiću više nego dobrodošla. Babić, kao vlasnik obrta Plavi taksi za prijevoz putnika na moru, ima siguran brod s jakim motorom i puno iskustva na moru, pa ga Lučka kapetanija često zove u pomoć. Tako je bilo i tog dana, jer se 75-godišnji češki turist nije u dogovoreno vrijeme vratio u Vrsar, gdje je iznajmio jedrilicu dužine četiri metra. Zbog nevremena i uzburkanog mora nesretnik se satima držao za prevrnutu jedrilicu. Babić je krenuo na mjesto gdje su ga uputili, jugozapadno od Alteža, ali ondje Čeha nije više bilo. Nakon polusatne potrage srećom su ga i našli. Unesrećeni se zadnjim snagama držao za jedrilicu. Tada je počelo dramatično spašavanje. Babić ga je na kraju ipak uspio uhvatiti za ruke, dok je Arijan njega držao za noge. Tako su ga uspjeli povući na brod. Nesretnik je nakon toga sedam dana bio u pulskoj bolnici.

Valovi Šibenika je nagrada koja se svake godine dodjeljuje za najpožrtvovnije traganje i spašavanje u kojem je jedan od sudionika bila jedrilica ili jedriličar, a odvijalo se u hrvatskom teritorijalnom moru i(li) u međunarodnim vodama. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter