Marijana Liović - najbolja kuglačica SP-a u Poljskoj


U moru svjetskih sportaša malo je njih imalo privilegiju osvojiti naslov svjetskog prvaka, a kamoli pritom postaviti i novi svjetski rekord. Pošlo je to za rukom prošlog tjedna u poljskom Lesznu na Svjetskom prvenstvu ponajboljoj hrvatskoj kuglačici i istarskoj sportašici Marijani Liović.

Kuglačica porečke Istre se iz Poljske kući vratila s čak dvije medalje, zlatnom u kombinaciji (zbroj najboljih rezultata u pojedinačnom natjecanju i sprintu) i brončanom u mješovitim parovima zajedno s Osječaninom Matkom Bulkom. Pritom je u kombinaciji s ukupno srušenih 867 čunjeva (641+226) postavila i novi svjetski rekord koji je posljednje četiri godine držala Koprivničanka Željka Orehovec (847). Po vrijednosti osvojenih medalja Liović je tako postala najuspješnija u konkurenciji 64 kuglačice u Lesznu, jedina hrvatska reprezentativka koja je na dva posljednja pojedinačna SP-a osvojila titulu, s obzirom da je i prije dvije godine u austrijskom Ritzingu osvojila zlato, tada s Bulkom u mixu.

- Napravila sam ponovno korak naprijed, što mi je i nit vodilja u karijeri, motiv koji me na svakom novom natjecanju vuče dalje - započela je naš razgovor Marijana. - Sa seniorskih SP-a već imam ekipno srebro, od prije dvije godine s Bulkom i zlato u mješovitim parovima osvajanje kojega ima svoju draž jer sam ga zaslužila timskim radom. No, ovo u Poljskoj je moje prvo samostalno svjetsko zlato, rezultat koji sam zaslužila samo svojim dobrim nastupima, rezultat mojih ruku i sigurno mi je zato posebno drago.

Od dvije medalje koje je osvojila Marijana se više nadala onoj u mješovitim parovima.

- Da ćemo Bulka i ja obraniti naslov nismo mogli obećati, ali sam vjerovala da ponovno možemo do medalje. Naime, Hrvatska je jedna od rijetkih reprezentacija koja ima dobre i kuglačice i kuglače, tako da zaista možemo složiti puno odličnih mixeva. Vidjelo se odmah nakon prvoga kola da su sva tri naša para po kvaliteti iznad svih, a Zagrepčanka Ana Bacan i Osječanin Mario Mušanić su na kraju osvojivši zlato dokazali i da smo najbolji. Upravo smo od Bacan i Mušanića Matko i ja izgubili polufinale nakon 1:1 u setovima na dodatno razigravanje s po jednom kuglom, na razliku od četiri čunja, 10:14. Prvo je bacala Ana i srušila sedam čunjeva, a ja sam joj odgovorila istom mjerom. Potom je njen partner Mario također srušio sedam, a na kraju moj partner Matko svega tri čunja i ostali smo bez finala. Bila je to mala osveta Mušanića kojeg smo, tada zajedno sa Željkom Orehovec, Matko i ja eliminirali prije dvije godine u Austriji, ali smo mu obećali da ćemo mu za dvije godine vratiti "milo za drago". Da je ovoga puta ždrijeb bio pošteniji, jer nije bilo dirigiranog ždrijeba, ne bi bilo iznenađujuće da se igrao hrvatski finale.

Da u pojedinačnom natjecanju možda ne ode korak dalje, barem do polufinala i brončane kolajne Marijanu je spriječila i ozljeda. (Kristijan KLARIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter